BiH

Akcija “Rez: Uhapšeni planirali podmetnuti eksploziv pod policijsko vozilo?

23/12/2015

Akcija hapšenja 11 osoba na području Sarajeva neće polučiti neke značajnije rezultate. Prilikom pretresa prostorija uhapšenih nisu pronađeni predmeti koji mogu biti dokaz za pripremu nekog terorističkog akta. Kako je saopšteno, pronađena je tek jedna zastava ISIL-a, koja sama za sebe ne može biti ozbiljan dokaz za krivično djelo terorizma.

Cijela akcija u stvari je bazirana na dojavi zaštićenog svjedoka, koji je istražiteljima Tužilaštva BiH rekao da su pojedini danas uhapšeni, tokom susreta u mesdžidima, kritikovali reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića te pojedine muftije.

Kako saznaje Žurnal, ono što jeste jedino ozbiljno u cijeloj priči jesu navodi pojedinaca iz uhapšene grupacije da treba za Novu godinu podmetnuti eksploziv pod neko policijsko vozilo, odnosno, kako su govorili , “pripremiti dernek, da pogine dvoje paščadi“. No, kako se i taj dio odnosi samo na dojavu jednog svjedoka, kojem tek treba potvrditi kredibilnost, sve ukazuje da je akcija hapšenja bila preventivnog karaktera. Prema izvorima Žurnala iz istražnih organa, teško da će biti određena i mjera pritvora za uhapšene.

U akciji po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici FUP-a uhapšeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović

Kako je navedeno iz Tužilaštva BIH uhapšeni se dovode u vezu sa krivičnim djelima terorizam, finansiranje terorizma, podstrekavanje i pripremanje krivičnog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta. Osumnjičeni su i za kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.