BiH

ratni zločini

Akcija SIPA-e na području Tuzle, Foče i Sapne, među uhapšenim i Šemsudin Muminović

16/12/2020

Svi uhapšeni će biti predati u u nadležnost Tužilaštva BiH. Akcija je realizovana u saradnji s MUP-om TK i MUP-om RS-a, potvrđeno je iz SIPA-e

Na području Tuzle i Sapne od ranih jutarnjih sati pripadnici SIPA-e provode akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine.

Kako se saznaje, osobe protiv kojih je akcija usmjerena osumnjičene su za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Među uhapšenim je i Šemsudin Muminović, ratni komandant 206. viteške zvorničke brigade.

Odmah nakon hapšenja, Muminović je sproveden na obradu u SIPA-e u Sarajevu, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH. Tereti se za djela ratnog zločina.

Osim njega, uhapšeni su još Džemo Galjić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omeragić, Ismet Memić, Rasim Alić i Fadil Mujić.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Akcija i u Foči

SIPA, također, jutros provodi akciju i protiv osumnjičenih na području Foče. Uhapšeni su Spomenko Novović i Borislav Pjano, uposlen kao aktivni policijski službenik MUP-a RS.

Osumnjičeni Novović, tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je osobno usmrtio uporabom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubojstvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Svi uhapšeni će biti predati u u nadležnost Tužilaštva BiH. Akcija je realizovana u saradnji s MUP-om TK i MUP-om RS-a, potvrđeno je iz SIPA-e.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.