Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija u Banjaluci: Potpisi za pošteno zapošljavanje u javnom sektoru

cci – banja luka

Organizacija Centri civilnih incijativa (CCI) danas je u Banjaluci organizovala uličnu akciju “Pošteni javni konkursi-jednaka šansa svakome” u kojoj građani imaju priliku potpisati peticiju kojom se traži pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti i javnim preduzećima, javlja Anadolu Agency (AA).

Slaven Divčić, predstavnik CCI-ja, istakao je da je do sada oko 10.000 građana u BiH potpisalo ovu peticiju, a da je potpisivanje organizovano u sklopu kampanje “Sposobnim, a ne podobnim” čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja u javnom sektoru u BiH.

“Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza”, rekao je Divčić.

Podsjetio je na nalaze monitoringa CCI-ja koji pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparentan.

“Posmatrano kroz četiri kriterija da se konkursi objavljuju na web-stranicama i u dnevnim novinama, da su kriteriji za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave prilikom raspisivanja konkursa, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti iznosi 32 na skali od 0 do 100”, rekao je Divčić.

Zbog toga je, kaže, potrebno u što skorijem periodu izmijeniti ili donijeti nove zakone o državnoj i javnoj službi na svim nivoima u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi se osiguralo da svi kandidati imaju jednake šanse prilikom zapošljavanja, a da posao dobijaju najbolji.

CCI na Trgu Krajine u Banjaluci potpise će prikupljati do 16 časova, a građane su podsjetili i da mogu potpisati i elektronskim putem na stranici kampanje “Sposobnim, a ne podobnim”.

Štand CCI-ja izazvao je pažnju Banjalučana koji su i podržali ovu aktivnost, a jedan od njih je i student Aleksa Matić iz Banjaluke.

“Član sam više udruženja koja se bore protiv partiokratije. Zato sam došao da podržim ovu akciju, jer smatram da dobijanje pozicije i određenog radnog mjesta, treba da zavisi od znanja kandidata, a ne od rodbinskih veza”, rekao je Matić.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem prilikom zapošljavanja u javnoj upravi je netransparentnost, jer mnogi ljudi ne znaju ni informacije o konkursu, niti o tome kome se mogu žaliti u slučaju da primjete neregularnosti prilikom zapošljavanja.