Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Start"

Akcija u kojoj je uhapšen Hadžibajrić: Interpol traži Barbaru Pekić i Sanija el-Murdu

Foto: Amer Kajmović/FENA
Ibrahim Hadžibajrić

Tužilaštvo BiH, bez obzira na potjernicu, slaže mozaik kako bi se raskrinkalo ko je slao novac pripadnicima ove grupe, a koji su zatim ulagali u nekretnine u BiH

Tužilaštvo BiH intenzivno radi na istrazi u predmetu “Start”, koja se odnosi na više uhapšenih i osumnjičenih osoba povezanih sa Sky aplikacijom.

Pranje novca

Riječ je o, podsjećamo, uhapšenima Elmedinu Karišiku, vlasniku kompanije „Plaza“, Mehmedu Dediću, vlasniku firme “Arijans” Sarajevo, Seidu Hadžibajriću, Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Starog Grada, Emini Rogo i Almi Destanović, sekretarki Općine Stari Grad.

Tužilaštva KS i BiH ih terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Svi se nalaze u pritvoru

Evropski policijski ured Europol tvrdi da je Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini, a akcija je rezultirala privođenjem sedmero osumnjičenih, od kojih je dvoje bilo na međunarodnim potjernicama.

Avaz otkriva da Interpol traga za dvije osobe koje pripadnici MUP-a KS nisu našli na njihovim adresama.

Radi se o Barbari Pekić, vlasnici firme „Golden Port“ Sarajevo, u čijem je vlasništvu elitni sarajevski restoran „Dos Hermanos“. Osim Pekić, na potjernici Interpola je i njen polubrat Sani el-Murda, sarajevski „biznismen“ koji živi na relaciji Beograd – Sarajevo.

Slaže mozaik

On je, prema informacijama Avaza, u Beogradu, dok je Pekić advokatima javila da se nalazi u inozemstvu.

Tužilaštvo BiH, bez obzira na potjernicu, slaže mozaik kako bi se raskrinkalo ko je slao novac pripadnicima ove grupe, a koji su zatim ulagali u nekretnine u BiH.