Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ako dođe do referenduma, SAD će poduzeti mjere protiv Dodika”

BiH

Daniel Serwer

Ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer očekuje da će referendum u Republici Srpskoj, ako do njega dođe, ubrzati ozbiljne aktivnosti Vlade SAD-a protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika „pa barem da to bude zabrana putovanja i zamrzavanja sredstava“.

– Nadam se da će i EU uraditi bar nešto slično tome. Bilo da dođe do referenduma ili ne, vrijeme je za potpunu analizu bogatstva i imovine koju su političke vođe u BiH stekle. Korupcija i ogoljenje državne imovine su dokumentirani. Vrijeme je da se to zaustavi – izjavio je američki ekspert za Balkan Serwer u današnjem izdanju “Oslobođenja”.

Na konstataciju novinarke da se svijet u protekle dvije decenije promijenio i pitanje koja je uloga BiH u borbi protiv terorizma odgovorio je „da BiH treba uraditi isto što i ostale balkanske države: pokušati da osigura da terorizam, posebno islamska struja nema prostora za širenje i pridobivanje novih sljedbenika“.

– Ekonomski napredak, pažljive policijske istrage i pravedni sudski procesi, proturadikalne rasprave i uska suradnja s međunarodnim partnerima, svi imaju svoju ulogu – kazao je.

Upitan da li su SAD nedavnim boravkom potpredsjednika Josepha Bidena u Zagrebu najavile značajniji angažman na Balkanu i gdje je tu BiH Serwer kaže „Vidjet ćete da SAD u potpunosti podržavaju članstvo BiH u EU sve dok ona ispunjava uvjete pravne stečevine“.

– Nema alternative za to. Isti je slučaj i s NATO-om. Ukoliko BiH odluči da postane član, dovoljno je samo da ispuni uvjete članstva da bi dobila podršku SAD-a – kazao je ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer.