Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ako se Dodik ne zaustavi sad, kasno će biti kasnije”

BiH

President of the Republika Srpska, Milorad Dodik, arrives to the ceremony marking the official commissioning of 300 MW coal-fired power plant in Stanari near Doboj
FOTO: Reuters

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija smatra da kontinuitet dešavanja i napada na povratnike Bošnjake u tom bh.entitetu, njihovu imovinu, jezik, kulturu, a nadasve vjeru, potvrđuje, po ko zna koji put, napad na džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci, u dane Kurban-bajrama.

Tvrdi da je politika ostvarivanja nerealizovanih ratnih ciljeva platforma djelovanja vlasti u bh. entitetu RS.

– Nije ovo incident ili izgred pijanih mladića, kako to pokušava okvalificirati MUP RS. Ovo je proizvod politike koju vodi politički vrh RS-a sa svojim otvorenim pozivima da se zaustavi, kako sam Milorad Dodik reče za ezane, arlaukanje s munara i time ušutkaju Bošnjaci – muslimani za svagda – naveo je Čamdžija za Fenu.

Sam čin negiranja genocida u Srebrenici, dokazanog i presuđenog od najviših međunarodnih sudskih instanci, dovoljan je, istakao je Čamdžija, da jasno potvrdi “da je riječ o nastavku politike stvaranja etnički čistih prostora, koristeći beskrupulozno sva sredstva i ponavljajući aktivnosti koje su, između ostalog, dovele do genocida”.

Pojedinci, koji su počinili krivično djelo napada na Ferhadiju, moraju, dodaje, biti najoštrije sankcionisani.

– Međutim, oni su samo izvršili ono što im je vožd javno poručio. Oni su posljedica, a Dodikovo djelovanje je uzrok. Ako se Dodik ne zaustavi sad, kasno će biti kasnije. Pozivam Visokog predstavnika, ako se izliječio od hronične zabrinutosti i impotentnosti, da smijeni najodgovornije u RS-u i/ili im zabrani političko djelovanje i uticaj na dešavanja u javnom životu u RS i BiH. Također, članice PIC-a, OSCE-a, institucije i organi sigurnosti i pravosudni organi, da svi moraju odlučno djelovati. U suprotnom, stvari više neće niko moći kontrolisati, a Bošnjaci sigurno neće hodati pognute glave – upozorio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija.