Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako se odluče za BiH izbjeglice će morati preko graničnih prijelaza

granicna policija BiH 1
FOTO:

Ukoliko se izbjeglice zbog nemogućnosti da iz Srbije pređu u Mađarsku i Hrvatsku odluče da destinacija njihovog puta prema Zapadu bude Bosna i Hercegovina njihov ulazak na području Terenskog ureda Sjeveroistok – Bijeljina Granične policije Bosne i Hercegovine očekuju na nekom od graničnih prijelaza sa Srbijom – Rača, Pavlovića most ili Šepak.

Znaju i u Graničnoj policiji da Bosna i Hercegovina nije konačno odredište izbjeglicama već da bi to moglo biti privremeno utočište za jedan određeni period do njihovog odlaska na konačna odredišta – Njemačku i Švedsku.

Ekipa Anadolu Agency (AA) bila je sa četiri ekipe Granične policije BiH i Jedinice za podršku i kontrolu u ophodnji granice između Bosne i Hercegovine i Srbije u dnevnom i noćnom terminu za koji je odgovoran bijeljinski dio Terenskog ureda Sjeveroistok Granične policije BiH, koja naime, pokriva oko 80-tak kilometara graničnog pojasa.

granica policija BiH

Uvjerili smo se da je granica između Bosne i Hercegovine i Srbije u tom dijelu posve sigurna od mogućnosti njenog ilegalnog prelaska. Svjedoči to i podatak da pokušaja ilegalnog prelaska u većoj mjeri nije bilo još od vremena kada su prema Zapadu vršena ilegalna krijumčarenja osoba iz Albanije i sa Kosova. Bilo je to naime, u vrijeme kada bar što se Albanije tiče ta država nije bila na “bijeloj Schengen listi”, odnosno u vrijeme kada je za putovanje sa pasošem Albanije trebala viza za države EU, dakle prije više od pet godina.

Ribari i mještani pograničnih mjesta jedini ilegalci

Saznajemo da je pokušaja ilegalnog krijumčarenja osoba iz Sirije, Iraka i Afganistana bilo u manjoj mjeri ranije iz Banje Koviljače kod Loznice i to u vrijeme kada je njihov broj u tamošnjem azilantskom centru prelazio nekoliko hiljada prije nekoliko godina.

Krijumčari su ih naime, ubacivali u kamione nakon što su prethodno, a da to vozači nisu znali, odsijecali sajle na njima i prebacivali u Bosnu i Hercegovinu. No, radilo se o krijumčarskim prevarama jer su izbjeglicama tvrdili kako su nakon prelaska rijeke stizali u Mađarsku ili Hrvatsku što nije bilo tačno.

Sve izbjeglice koje su otkrivene u pokušaju ilegalnog prelaska u Bosnu i Hercegovinu nakon utvrđivanja da su prevareni sami su se vraćali ponovno u Banju Koviljaču u Srbiju i odatle nastavljali putovanja prema Mađarskoj.

Ilegalnih prelazaka s ciljem organiziranog prebacivanja osoba od tada između Bosne i Hercegovine i Srbije u dijelu  koje pokriva  Terenski ured Sjeveroistok Granične policije nije bilo, ali jeste “zalutalih mještana – ribara kako sa bh. tako i srbijanske strane”.

Naime, dešava se da pecajući i vozeći se rijekom Drinom ili Savom neko od mještana pograničnih naselja  ili posjećujući svoja imanja sa bosanskohercegovačke, odnosno srbijanske strane pređe sa jedne na drugu stranu što se tumači ilegalnim prelaskom, zbog čega su neki od njih znali platiti i novčanu kaznu. U takvim slučajevima ona u BiH iznosi 300 KM  (oko 150 eura).

aa_picture_20150919_6327594_web

Jedan od razloga takvog stanja je i podatak da za razliku od Bosne i Hercegovine koja ima sporazum sa Hrvatskom u Srbiji nisu uveli i ne primjenjuju malogranične propusnice za mještane u pograničnim naseljima.

Sa motorizovanim i pješačkim patrolama obišli smo Ušće, mjesto na kojem se rijeka Drina ulijeva u Savu. Stanje redovno bez značajnijih aktivnosti. Savom smo primijetili jedino brodicu koja je plovila pod srbijanskom zastavom i u kojoj je bilo nekoliko osoba.

Graničari kažu da se radi o ljubiteljima rijeke, koji uživaju u sunčanom i lijepom vremenu ploveči i družeći se uz ribu i pjesmu.

No, za svaki slučaj, nepredviđenih aktivnosti osim pješadijske i motorizovane patrole koja se nalazi na tom dijelu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije spreman je i pas Rex koji dejstvuje na komandu.

Patrolnim čamcem duž granice BiH i Srbije rijekom Savom

Od Velinog sela do Donjeg Crnjelova u dužini od desetak kilometara ekipa Anadolu Agency imala je ekskluzivnu mogućnost tu lokaciju obići vodenim putem, rijekom Savom sa patrolnim čamcem Granične policije Bosne i Hercegovine.

Na tom lokalitetu nema mogućnosti za ilegalne prelaske ili krijumčarenja s obzirom na nepristupaćan teren prekriven blatom. Ipak, ekipa sa patrolnim čamcem je spremna da reaguje u svakom trenutku.

U Donjem Crnjelovu na graničnom prelazu skela sa bosanskohercegovačke strane na svaka dva sata povezuje selo Jamena u Srbiji. Granični prelaz na kojem se između Bosne i Hercegovine i Srbije možu preći sa ličnim kartama, ali isključivo važi za mještane pograničnog područja također redovno. Preko skele, teško je, vele graničari vršili ilegalni prelazak međudržavne granice, a da to ne bude primijećeno.

Ni to što je to područe na tromeđi između BiH, Srbije i Hrvatske ne uvećava strah od mogućnosti da izbjeglice odaberu tu rutu jer bi nakon eventualnog ulaska iz Srbije u BiH ponovno se nekoliko kilometara nizvodno trebali rijekom Savom vratiti u Hrvatsku.

aa_picture_20150919_6327596_web

Graničari Bosne i Hercegovine osim što imaju vlastite operativne planove djelovanja na međudržavnoj granici obavljaju i posredstvom mješovitih zajedničkih patrola sa kolegama iz Srbije. U slučaju evidentiranja djela primjenjuju nacionalne zakone država na tlu one na kojoj je prekršilac zatečen.

 

Osim patrola za eventualna otkrivanja ilegalnih prelazaka Granična policija BiH inače koristi i magnetne senzore koji u području od nekoliko kilometara uz granični pojas daju odlične rezultate u toj oblasti.

U patroli u večernjim satima koriste se termovizijske kamere koje reaguju na toplotu i otkrivaju osobe koje se nalaze u pokušajima ilegalnog prelaska granice ili krijumčarenja robe.

Otkrivanje krijumčarenja uz pomoć termovizijske kamere

Sa motorizovanom i pješadiskom ekipom Granične policije BiH bili smo i u noćnoj ophodnji granice uz korištenje termovizijske kamere.

Na lokalitetu Stara Rača mjestu gdje je nekada bio granični prijelaz između BiH i Srbije stanje redovno. Graničari zaustavljaju kombi registarskih oznaka Sremske Mitrovice iz Srbije radi uobičajene kontrole. Nije bilo razloga za “djelovanje”.

U blizini rijeke Drine dva čamca i ribar koji uživa u večernjem miru i tišini ispred svoje kamp kućice.

Slična situacija i na lokalitetu BB šljunkara. Mirno i bez aktivnosti.

aa_picture_20150919_6327605_web

Na putu do tamo srećemo motorizovanu i pješačku ekipu Jedinice za podršku i kontrolu koja je u obilasku terena uz pojačani nadzor zbog dojave o prisustvu “sumnjivog vozila”. Nije ga bilo.

Ipak, lokalitet BB Šljunkare pogodan je za ilegalna krijumčarenja i bilo ih je i nedavno, ali robe.

Ekipa Granične policije BiH upravo na tom lokalitetu imala je nedavno uspješnu akciju sprečavanja krijumčarenja robe i njene zapljene.

Roba se u tom dijelu između granice Bosne i Hercegovine i Srbije pokušava prebaciti motornim čamcima. Zbog toga je taj dio graničnog pojasa pod pojačanim nadzorom.

Iako ne pripada Terenskom uredu Sjeveroistok već onom Istok sa sjedištem u Višegradu interesantno je da je nivo rijeke Drine u samom Zvorniku takav da bi se ona sa jednog dijela obale na drugi, odnosno iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu mogla čak i pregaziti.