Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako se svjetska prognoza obistini, u BiH nas očekuje haos

sarajevo snijeg damir begovic 20

I drugi prognostički modeli također prognoziraju zimsko vrijeme krajem ovog mjeseca

Kišni dani u Hercegovini, a snježni u Bosni mogli bi trajati do srijede, nakon čega slijedi, barem kratkotrajno, smirivanje vremena jer su dugoročni prognostički modeli predvidjeli od 20. janura do 18. februara veće oborine u obliku kiše i snijega, tako da vremena za dugoročno smirivanje u tom razdoblju ne bi trebalo biti previše.

Na stranici “Vremenska prognoza za RH i BiH”, koja analizira prognoze stranih instituta, ističu kako uz aktualno nevrijeme koje dolazi kako je i najavljeno, kraj mjeseca donosi hladnoću, a negdje i veći snijeg.

– Smatramo kako će sve još biti podložno izmjenama u prognozama ili, ako ništa, barem ublažavanju ove hladnoće i općenito opasne situacije koju postavlja GFS prognostički model (Global Forecast System – Globalni prognostički model).

I drugi prognostički modeli također prognoziraju zimsko vrijeme krajem ovog mjeseca, ali ne ovako ekstremno kao GFS. Modeli i dalje “biju bitku” oko pozicije zimske oluje u Sredozemlju i intenzitetu zahladnjenja – stoji na stranici gdje ipak vjeruju da se GFS-ov model neće obistiniti, ali više o njemu znati će se tokom iduće sedmice.