Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lome se koplja u Vladi FBiH oko novog zakona o igrama na sreću

BiH

vlada75-4

Vlada Federacije BiH danas je predložila više amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Jednim od amandmana je brisan članak 2. Naime, obzirom da ovaj zakonom predlaže i uvođenje oporezivanja svih dobitaka ostvarenih u igrama na sreću klađenje, postoji realna bojazan da bi istovremenim propisivanjem i veće stope iznosa naknade koja se u startu obustavlja kod same uplate na teret igrača, za posljedicu imalo odljev igrača na internet sajtove stranih priređivača kao i priređivača iz RS-a, koji ne primjenjuju pravila o obustavi naknade od uplate igrača i oporezivanju svih dobitaka.

Brisan je i članak 5. jer je ocijenjeno da je potrebno izostaviti predloženo zakonsko rješenje kojim je bilo predviđeno da Federalno ministarstvo financija može oduzeti ranije izdato odobrenje i na prijedlog Federalne uprave za inspekcijske poslove. Ovo iz razloga što su ovlaštenja Federalne uprave za inspekcijske poslove propisana Zakonom o inspekcijama u FBiH.

Dodan je novi članak  koji se odnosi na porez na dobitke od klasičnih igara na sreću. Prema amandmanu, porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću plaća se po stopi od deset posto na dobitke u visini od 10 KM do 2.000 KM, po stopi od 15 posto na dobitke iznad 2.000 KM do 8.000 KM, po stopi od 20 posto na dobitke iznad 8.000 KM do 100.000 KM, a po stopi od 30 posto na dobitke iznad 100.000 KM.

Ovaj porez obračunava se i plaća prilikom isplate svakog oporezivog dobitka, a obračun, obustavu i uplatu poreza vrše priređivači. Osnovicu za obračun poreza na novčane dobitke čini novčani iznos pojedinačnog oporezivog dobitka ostvarenog u klasičnim igrama na sreću koji predstavlja razliku između ostvarenog dobitka i iznosa uplate igrača za učešće u igri koja je rezultirala dobitkom.

Kada se dobici sastoje od stvari, usluga ili prava, osnovicu za obračun poreza čini tržišna vrijednost stvari, usluga ili prava kod svakog pojedinačno isplaćenog oporezivog dobitka, umanjena za iznos uplate igrača za učešće u pojedinoj igri.

Povučena tačka

Kako su kasnije saopštili iz Vlade, ova tačka dnevnog reda je povučena, ali bez obrazloženja iz kojeg razloga. Poznato je da se već duže vrijeme “lome koplja” koalicionih partnera HDZ i SDA oko zakona o kladionicama, te bi jedan od razloga povlačenja ove tačke mogao biti upravo taj.