Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PROVJERILI SMO

Ako želite putovati u ovih 14 zemalja i dalje vam treba zeleni karton

granica-njemacka

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine ukoliko žele putovati bez zelenog kartona moći će, kako smo objavili, to učiniti u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju. No ,to ne vrijedi za još 14 zemalja svijeta.

Kako su za Fokus.ba odgovorili iz organizacije Biro zelene karte BiH, zemlje za koje je i dalje, prilikom prelaska državne granice, potrebna zeleni karton su: Albanija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Iran, Izrael, Sjeverna Makedonija, Maroko, Moldavija, Crna Gora, Rusija, Tunis, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Podsjetimo, nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema Evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švicarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.9.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC).