BiH

Aktivirana klizišta i odroni otežano saobraćanje u BiH

07/04/2018

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajaju puteve Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog urušavanja potpornog zida jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Drvar-Resanovci, a isti režim saobraćaja (jednom trakom) na snazi je i na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod, zbog većeg odrona.

Na regionalnom putu R-441 Zenica-Vjetrenice, zbog sanacionih radova na lokalitetu Mala Broda, od 7 do 17 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, zbog čega je saobraćaj na ovom lokalitetu usporen.

Iako su vremenski uvjeti povoljni na većini puteva u BiH, na svim pravcima savjetuju oprezniju vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška bilježe pojačan promet vozila u oba smjera. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.