Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštita okoliša

Aktivisti Centra Aarhus su heroji mjeseca Američke ambasade u BiH

309540889_481771820663810_4952851236975698262_n

Eminin, Ninin i Sunčicin aktivizam je naša inspiracija, jer pokazuje da je moguća svjetlija, održivija budućnost BiH, njenih građana i prirodnih ljepota, a na tome se već radi

Heroji mjeseca Američke ambasade u Sarajevu su aktivisti Centra Aarhus čiji je rad bio ključan za borbu lokalnih zajednica za zaštitu okoliša i omogućavanje da njihov glas čuju zakonodavci.

Kao rezultat toga, Parlament FBiH nedavno je usvojio amandmane na Zakon o električnoj energiji FBiH kojima se smanjuje mogućnost za provedbu projekata mini hidro centrala koje dovode u opasnost biodiverzitet, a koji nemaju podršku lokalnih zajednica, saopštili su danas iz Ambasade SAD.

Održivo rukovođenje prirodnim resursima naročito je važno u ovoj sve intenzivnijoj klimatskoj krizi. Iako BiH sporo usklađuje svoje sa standardima EU, Centar Aarhus stavlja naglasak na zakonske mehanizme koji su na raspolaganju građanima kada se bore za zaštitu okoliša i sopstvenih zajednica od netransparentne eksploatacije.

“Moj aktivizam u oblasti zaštite okoliša, iznad svega, proističe iz želje za pravednijim društvom, ljudima koji će moći adekvatno učestvovati u procesu odlučivanja, za potvrdom i sadašnjim i budućim generacijama da su promjene moguće ako smo dovoljno hrabri i otporni”, rekla je Nina Kreševljaković, pravni savjetnik Centra.

Eminin, Ninin i Sunčicin aktivizam je naša inspiracija, jer pokazuje da je moguća svjetlija, održivija budućnost BiH, njenih građana i prirodnih ljepota, a na tome se već radi. Radujemo se razvoju naše saradnje s aktivistima Aarhusa i mnogim drugim aktivistima širom BiH koji zajedno rade na promociji učešća građana u odlučivanju i izgradnji pravednijeg društva, poručuju iz Ambasade.