Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan poslije napada

Aktivisti i novinari sprovedeni iz RS, huškači i huligani mirno spavali

f11aaa1c5455b31530c8a5b595cf8a7a

Sistem je tako priznao da ni svi milioni uloženi u Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ni Specijalna antiteroristička jedinica ni Žandarmerija, ni „atraktivna“ konjica, pa niti službenici u policijskim uniformama nisu u stanju (ili ne žele?) da zaštite, slovom i brojem, 18 napadnutih ljudi

Oko dva sata poslije ponoći, nakon višesatnog davanja izjava u prisustvu pet advokata, pod pratnjom policije koja im nije garantovala bezbjednost, banjalučki novinari i LGBT aktivisti izvedeni su iz RS. Huškači sa društvenih mreža i huligani, koji su u sinoćnjem napadu koristili i flaše, mirno su proveli noć u vlastitim kućama. Niko nije priveden, piše Žurnal.

„Ne možemo da vam garantujemo bezbjednost ni u jednom objektu u Banjaluci. Idite u Sarajevo, idite bilo gdje“, ovo je u prostorijama Policijske uprave Banjaluka kasno sinoć rečeno banjalučkim novinarima i aktivistima Povorke ponosa.

Sistem je tako priznao da ni svi milioni uloženi u Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ni Specijalna antiteroristička jedinica ni Žandarmerija, ni „atraktivna“ konjica, pa niti službenici u policijskim uniformama nisu u stanju (ili ne žele?) da zaštite, slovom i brojem, 18 napadnutih ljudi.

Oko dva sata poslije ponoći, nakon višečasovnog davanja izjava u prisustvu pet advokata, pod pratnjom iste policije, izvedeni su iz RS. Huškači sa društvenih mreža i huligani, koji su u sinoćnjem napadu koristili i flaše, mirno su proveli noć u vlastitim kućama. Niko nije priveden.

Dok je dio javnosti aplaudirao, a dio ostao zgrožen, sinoćnji brutalni napad na novinare i LGBT aktiviste izazvao je mnogobrojne reakcije stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH očekuju brzu reakciju nadležnih.

“Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banjaluci. Vlasti moraju identifikovati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Britanski ambasador Julian Reilly rekao je da su ga napadi šokirali.

“Šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjaluci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde”, kazao Reilly.

I Delegacija EU u BiH najoštrije je osudila napade huligana.

“Najoštrije osuđujemo nasilje u Banjaluci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi”, navedeno je u saopštenju.

„Umbrella“, udruženje koje okuplja 13 nezavisnih, istraživačkih novinara, oglasilo se:

„Stojimo solidarno uz Vanju Stokić, Ajdina Kambera i sve aktiviste/ice koji su sinoć napadnuti u Banjaluci. Pozivamo nadležne da što prije istraže napad i sankcionišu napadače.“

Iako je prije Lokalnih izbora 2020. godine obećavao grad bez podjela, toleranciju, kao i to da ničije okupljanje nikada više neće biti zabranjeno, a potom se u centru grada fotografisao kod instalacije poznatije kao „megafon za sve građane“, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, okrijepljen suncem „prelijepog Splita“, kao Facebook story je objavio:

Oglasila se i kćerka Milorada Dodika, Gorica Dodik:

ŠTA SE DESILO?

Nakon što je juče, samo devet sati prije najavljenog događaja Bh. povorke ponosa u Banjaluci – tačnije, prikazivanja filma „Pride“ i diskusije na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja, Policijska uprava Banjaluka sve ovo zabranila, aktivisti su se uveče okupili u kancelariji Transparency Internationala. Bez bilo kakve prethodne šetnje ili obilježja stigli su u prostorije, u kojima se odjednom pojavio policijski inspektor:

„Rekao nam je da moramo da odemo, jer nismo bezbjedni. Kada smo pitali garantuje li nam policija bezbjednost, rekao je da to nije moguće. Potom smo krenuli ka smještajima da pokupimo stvari, ali ispred prostorija već su nas čekali. Sve se desilo u pet-deset minuta. Samo jedan policajac/inspektor znao je rutu našeg kretanja“, posvjedočila je Žurnalu jedna od aktivistkinja (ime poznato redakciji).

U tom momentu pred prostorije TI stigla je i urednica „E-trafike“ Vanja Stokić, koja je trebalo da bude panelistkinja na zabranjenom događaju, kao i njen kolega, snimatelj Ajdin Kamber.

„Došla sam da se pozdravim s prijateljima koji kreću na put. U tom momentu zaustavilo se jedno ili dva policijska vozila, a za njima odjednom je došlo i tridesetak huligana sa kapuljačama. Dio aktivista uspio je da se vrati u prostorije TI, dio pobjegao, a Ajdin i ja nismo imali kuda. Sakrila sam se među okupljene komšije koje su povikale:'Nije ona naša. Ona je njihova’. Tada su me zgrabili i bacili preko zida, povrijedila sam lakat. Ajdina su tukli i razbili mu flašu o glavu. Uspjeli smo da se izvučemo i krenuli smo kolima po naselju, da tražimo ostale, ako je nekome pomoć potrebna. U drugoj ulici naišli smo na patrolu pollicije i rekli:'Tuku ljude’, oni su ćutali. Kad smo ponovili isto, rekli su nešto poput – nije to naša stvar. Nisu nam dali svoje podatke, ali imamo brojeve sa registarske tablice“.

U posljednjoj javnoj Facebook objavi je napisala:

„Ljudi, Ajdin Kamber i ja smo dobro, koliko to možemo biti u ovim okolnostima. Hvala vam na svim vašim pozivima, porukama, nuđenju pomoći, donošenju hrane u policiju. Grupa od 20-30 huligana je večeras napala grupu od 15 ljudi, većinom djevojaka. Povrijeđena je jedna djevojka iz Povorke i Ajdin i ja. Ironično, došli su da tuku gejeve, a istresli se na strejt paru. Moj momak je večeras dobio flašu u glavu. Mene su baciti sa jednog zidića i poderali mi ruku. Imam mnogo mučnih detalja koje sam podijelila sa policijom i medijima.

Za sve ovo su odgovorni Draško Stanivuković, Milorad Dodik i onih 13 organizacija koje su im pisale. Vi ste nahuškali huligane na nas. Vi ste stvorili ovu atmosferu. Spavate li mirno, Kolo srpskih sestara i Humanitarno udruženje žena Duga? Gadite mi se svi.“

Netom prije napada kroz centar grada i pored Palate predsjednika RS, s kapuljačama na glavama, bakljama i topovskim udarima, neometano je prošla veća grupa huligana skandirajući:

„Ubij, ubij, ubij pe*ra“ i

„Živjela kraljevina Srbija“.

Novinari okupljeni ispred zgrade Policijske uprave Banjaluka jasno su čuli skandiranja „ubij, zakolji, da pe*er ne postoji“, koja su dopirala sa Gradskog stadiona, gdje je igrana utakmica između fudbalskih klubova Borac i Leotar.

Šest okupljenih policajaca obećalo im je zaštitu, a potom se povuklo u prostorije policije „da ubace dva-tri zalogaja u usta“.

A IZ POLICIJE…

U međuvremenu, mediji pod kontrolom vlasti počeli su da objavljuju policijsko objašnjenje:

„Policijskoj upravi Banjaluka večeras je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u prostorijama jedne nevladine organizacije. Narušavanje javnog reda i mira Policijskoj upravi Banjaluka je prijavljeno u 18.45 časova. Policijski službenici su na licu mjesta i preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti“.