Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DKPT BiH

Aktivnosti policijskih agencija na osiguranju izbornog procesa idu planiranom dinamikom

policija dkpt fena

Rahman Alić kaže da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u saradnji sa svim policijskim agencijama izvršila pratnju transporta/dostave osjetljivog glasačkog materijala na relacijama od Skladišta CIK-a BiH do gradova i općina u BiH

Na inicijativu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) je 10. augusta formirao Operativni štab akcije „Opći izbori 2022” sa sjedištem u Direkciji, a sa zadatkom koordinacije poslova i zadataka svih policijskih agencija u BiH na očuvanju sigurnog ambijenta u toku cjelokupnog izbornog procesa.

Kako je Feni kazao šef Operativnog štaba akcije „Opći izbori 2022“ samostalni inspektor Rahman Alić, u radu ovog štaba učestvuju sve policijske agencije u BiH, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH), te Ministarstvo sigurnosti BiH i Centralna izborna komisija BiH.

– Sve policijske agencije u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u kontinuitetu vrše prikupljanje informacija od značaja za sigurnost izbornog procesa, a osigurana je i međuagencijska razmjena obavještajnih podataka i informacija – ističe Alić.

Istovremeno, potcrtava da zasada nema kriminalističko-obavještajnih informacija koje ukazuju na konkretne namjere, aktivnosti i prikrivene planove organizacija, grupa ili pojedinaca koje su usmjerene na direktno ili indirektno ugrožavanje priprema i samog održavanja Općih izbora 2022. godine.

Alić napominje da su u toku su završne pripreme na planiranju mjera osiguranja izbornog procesa, dan uoči izbora i neposredno na dan izbora 2. oktobra, te da sve aktivnosti koje provode policijske agencije idu planiranom dinamikom.

Podsjeća, također, da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u saradnji sa svim policijskim agencijama izvršila pratnju transporta/dostave osjetljivog glasačkog materijala na relacijama od Skladišta CIK-a BiH lociranog u Istočnom Sarajevu do gradova i općina u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, navodi da su sačinjeni planovi povrata osjetljivog glasačkog materijala na relacijama od gradova i općina do Skladišta CIK-a koje će početi dan nakon izbora, tačnije 3. oktobra u 07.00 sati.

U osvrtu na angažman policijskih agencija, Alić precizira da sve policijske agencije u zonama svoje odgovornosti, svakodnevno, ostvaruju saradnju sa općinskim izbornim komisijama, te sa predsjednicima i članovima biračkih odbora, a sve radi osiguranja izbomog procesa i održavanju javnog reda i mira na dan glasanja.

– Na dan izbora, u nedjelju, 2. oktobra počevši od 07.00 sati u Situacionom centru DKPT-a BiH stalno će zasjedati u punom sastavu Operativni štab akcije ‘Opći izbori 2022’, čime će se osigurati razmjena svih sigurnosnih informacija u vezi provedbe Općih izbora, kao i objedinjavanje i blagovremeno izvještavanje CIK-a BiH – poručio je šef Operativnog štaba Rahman Alić u izjavi za Fenu.