Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

regionalna tv kuća

Al Jazeera Balkans obilježava desetu godišnjicu

Al Jazeera (1)

Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja

Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, obilježava desetu godišnjicu.

Kako je saopćeno, s radom je počela 11. novembra 2011. godine u 18 sati.

– Objedinjujući prostor bivše Jugoslavije, razjedinjen konfliktima, ratom i nacionalizmom, ova medijska kuća je, uz studio u Sarajevu, otvorila regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. U isto vrijeme angažovala je stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini – saopćeno je iz AJB.

U proteklih deset godina Al Jazeera Balkans emitovala je hiljade sati programa, pratila najvažnije regionalne događaje, izvještavala uživo sa svih najvažnijih događaja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i na Bliskom Istoku, te vratila fokus publike na dokumentarni program koji je nekad bio jedan od najvažnijih segmenata televizije. U isto vrijeme Al Jazeerin web-portal i njegovi novinari, multimedijalni radnici, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče koje zaslužuju da budu ispričane.

– Stavljajući istinu i činjenice na prvo mjesto, uz veliku profesionalnost i visoku produkciju informativnog programa, Al Jazeera Balkans postala je sinonim za objektivno i odgovorno novinarstvo kojem publika vjeruje – navodi se u saopćenju.

Al Jazeera Balkans je uvijek posebnu pažnju posvećivala dokumentarnom programu, a to je dodatno iskazala kroz Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC) koji je, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula prije četiri godine.

Dobila brojna priznanja i postala prva televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta.

Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja.