regionalna tv kuća

Al Jazeera Balkans obilježava desetu godišnjicu

Al Jazeera (1)

Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja

Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, obilježava desetu godišnjicu.

Kako je saopćeno, s radom je počela 11. novembra 2011. godine u 18 sati.

– Objedinjujući prostor bivše Jugoslavije, razjedinjen konfliktima, ratom i nacionalizmom, ova medijska kuća je, uz studio u Sarajevu, otvorila regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. U isto vrijeme angažovala je stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini – saopćeno je iz AJB.

U proteklih deset godina Al Jazeera Balkans emitovala je hiljade sati programa, pratila najvažnije regionalne događaje, izvještavala uživo sa svih najvažnijih događaja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i na Bliskom Istoku, te vratila fokus publike na dokumentarni program koji je nekad bio jedan od najvažnijih segmenata televizije. U isto vrijeme Al Jazeerin web-portal i njegovi novinari, multimedijalni radnici, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče koje zaslužuju da budu ispričane.

– Stavljajući istinu i činjenice na prvo mjesto, uz veliku profesionalnost i visoku produkciju informativnog programa, Al Jazeera Balkans postala je sinonim za objektivno i odgovorno novinarstvo kojem publika vjeruje – navodi se u saopćenju.

Al Jazeera Balkans je uvijek posebnu pažnju posvećivala dokumentarnom programu, a to je dodatno iskazala kroz Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC) koji je, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula prije četiri godine.

Dobila brojna priznanja i postala prva televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta.

Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja.