Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alarm za državu: Za 18 mjeseci 14 nasrtaja na novinare i brojne prijetnje smrću

borci_novinari_2

Međunarodne institucije, bh. medijske kuće, novinari, nevladine organizacije i brojni drugi jučer su osudili napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji se dogodio u banjalučkom naselju Obilićevo.

Zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare širom Bosne i Hercegovine novinari su odlučili organizovati mirno okupljanje danas u 12 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Također, u Mostaru će u 10:30 početi protestna šetnja mostarskih novinara u znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću.

Napad na Kovačevića samo je jedan u nizu u proteklim sedmicama. Podsjećamo na nasrtaj pojedinih boraca na fotoreportere u Sarajevu, zatim prijetnje i napad na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriju Lujanović, kao i ekipu BHRT-a u Konjicu.

 

Ukoliko se vratimo nešto dalje u prošlost i osvrnemo se na podatke međunarodnih organizacija o slobodi medija u BiH, podaci su u najmanju ruku zabrinjavajući.

Prema podacima međunarodne nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) i udruženja BH novinari, u prvih devet mjeseci prošle godine u BiH je zabilježeno 45 slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda, od čega devet fizičkih napada na novinare.

U istom periodu 2016. godine bilo je 40 napada na slobodu medija u BiH, od čega pet fizičkih napada.

Općenito gledano, u ove dvije godine, novinari u BiH su prijavili devet prijetnji smrću, šest slučajeva pritiska na njihov rad, devet drugih prijetnji i pet slučajeva klevete.

Podaci za 2018. godinu bit će objavljeni naknadno, a sudeći po broju napada na novinare u proteklim sedmicama, statistike će biti jednako alarmantne.

„Novinari u BiH kontinuirano trpe prijetnje i zastrašivanje“, upozorili su iz HRW-a u svojim izvještajima te dodali da je odgovor države neadekvatan:

„Policijska istraga ovih slučajeva traje predugo i rijetko rezultira krivičnim gonjenjem“.

Tokom 2017. godine i institucija Ombudsmana za ljudska prava u BiH upozorila je da su u BiH potrebne strožije kazne za napade na novinare i prijetnje koje im budu upućene, uz napomenu da su potrebne dodatne edukacije za policiju, tužitelje i sudije na ovom polju.