Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen monitoring izvještaj

Alarmantni podaci: Od 10 javnih nabavki u BiH, devet ih ima koruptivne elemente

DSC05443
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Ovo je rezultat aktivnosti koji se realizuju u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementira Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Transparency International u BiH. Finansijski je podržan od američke vladine agencije USAID

Povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana borbe protiv korupcije danas je u Sarajevu predstavljen Monitoring izvještaj o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala Pratimo tendere.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je rezultat aktivnosti koji se realizuju u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementira Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Transparency International u BiH. Finansijski je podržan od američke vladine agencije USAID.

Izvještaj predstavlja rezultate praćenja 5436 postupaka javnih nabavki ukupne vrijednosti od 138,3 miliona KM realizovanih od 1. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine. Portal Pratimo tendere u tom periodu je uoči elemente rizičnosti u čak 4812 tendera odnosno 88,68 posto postupaka javnih nabavki čija je ukupna vrijednost 133 miliona KM.

Eldin Karić, izvršni direktor CRMA-e, kazao je da je cilj ovog projekta da se građani direktno uključe u borbu protiv korupcije „jer se korupcija najviše na njihovoj koži osjeti“.

Eldin Karić

-Građani su žrtve korupcije koja je u BiH na visokom nivou. Javne nabavke su jedan od glavnih generatora korupcije. Problem je što je i sam sistem i dalje vrlo ugrožen, što je istraživanje i pokazalo. Podaci do kojih smo došli nisu nimalo ohrabrujući jer su ove javne nabavke pokazale da npr. po ugovorima oko 11 posto javnih nabavki nije rizično, a sve ostalo jeste. Od 10 javnih nabavki 9 je rizično, a po vrijednosti tek 3,8 posto nije rizično, a preko 95 to je dakle sve ugroženo nekim koruptivnim radnjama, To su katastrofalni podaci. Na godišnjem nivou skoro 3,5 milijarde KM se kroz javne nabavke potroše. Tako je ogromna količina sredstava ugrožena javnim nabavkama, putem netransparentnog trošenja i lošeg upravljanja javnim nabavkama – rekao je Karić.

On je pozvao građane da se uključe i putem ovih alata u borbi protiv korupcije kako bi se proces javnih nabavki doveo na nivo koji je koliko-toliko podnošljiv. Upitan šta je sa vanjsim pritiskom ako se zna da vlast prijedloge za novi zakon o javnih nabavki ne prihvata ni od EU, Karić je rekao da taj vanjski pritisak postaje sve izraženiji.

Spomenuo je primjer State Departmenta koji je objavio strategiju korupcije i podsjetio na izjavu specijalngo izaslanika SAD Gabriela Escobara u korupciji kao najvećem problem u BiH.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere, rekao je da se na portalu svakog dana mogu  čitati informacije o brojnim zloupotrebama. On je predstavio nekoliko primjera.

-Najčešća je vezana za nezakonito planiranje javnih nabavki. Način izvršenja ove zloupotrebe dešava se na različite načine, od toga da ugovorni organi uopšte ne objavljuju plan nabavki do toga da se oni objave tek na kraju godine kada se već potroše sredstva. Nekih 30 posto ugovornih organa ima probleme sa nezakonitim planiranjem javnih nabavki. Jedan od primjera je i VSTV koji je na kraju godine objavilo plan nabavki nakon špto su potrošili sredstva. Uočili smo i cijepanje nabavki na manje transparentne postupke, na više postupaka niže vrijednosti. Konkreno, SKB Mostar i nabavka maski za 100.000 KM. Proveli su dva konkurentska zahtjeva u vrijednosti od 49.999 KM. Za samo 1 KM ostali su ispod granice i izbjegli su da provedu transparentniji postupak – rekao je Golubović.

Slobodan Golubović

On je rekao i da njihovo istraživanje govori da je apsolutno svaki tender za nabavku automobila namješten gdje dolazi samo jedna ponuda, a tehničke specifikacije su iskopirane iz kataloga ponuđača.