Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demografska slika

Alarmantno stanje u najmnogoljudnijem kantonu: Veći broj umrlih nego rođenih (VIDEO)

bebe

Mirha Skakić je godinu i po dana u braku. Kaže da ona i njen suprug još ne planiraju proširenje porodice, zbog ekonomske situacije i nesigurnosti u zemlji

Negativan prirodni priraštaj u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha, a u Tuzli je ove godine zabilježeno alarmantno stanje. Duplo veći broj umrlih od rođenih i drastično povećan broj razvoda zabrinjavaju i stručnjake.

Mirha Skakić je godinu i po dana u braku. Kaže da ona i njen suprug još ne planiraju proširenje porodice, zbog ekonomske situacije i nesigurnosti u zemlji, javlja BHRT.

– Svjesni smo da generalna situacija u BiH, pa tako i naša lično, utiče na našu odluku i izbor da li u ovom momentu želimo i možemo imati djecu. To znači da definitivno moramo znati da li smo finansijski situirani i da li smo spremni da odgajamo jedno živo biće, da mu pružimo sve uslove za normalan život, kaže Mirha Skakić.

Priča bračnog para Skakić je samo jedna od brojnih u našoj zemlji. Alarmantni su podaci Matičnog ureda u Tuzli, gdje je broj umrlih skoro duplo veći od broja rođenih.

– U prvih šest mjeseci 2019. godine, na području grada Tuzla, uključujući i sedam matičnih ureda, u matične knjige rođenih je upisano 450 djece, dok je u istom periodu u matične knjige umrlih upisano 847 umrlih lica, tvrdi Asja Kravić, pomoćnica gradonačelnika za opštu upravu i zajedničke poslove Tuzle.

– Ja mislim da su odgovorni svi nivoi vlasti i sve vlade. Oni u suštini nemaju adekvatnu mjeru, nemaju adekvatne planove šta ponuditi mladim ljudima da ostanu ovdje i da rađaju, tvrdi sociolog Smiljana Vovna.

Mirha kaže da je ekonomska nesigurnost uslovljena i političkom situacijom u zemlji. Nisu rijetki ni otkazi ženama koje ostaju u drugom stanju.

– Ja sam imao dva primjera takva. Ja ću reći da je to najdrastičniji primjer kršenja ljudskih prava i diskriminacije. Davanje otkaza osobi koja je na bolovanju ili ženi koja je u drugom stanju je najdrastičniji primjer diskriminacije, kaže advokat Damir Alić.

– Evo iz mog ugla gledišta, mogu reći da smo oboje završili fakultete, ja sam upisala i master studij, ali kada odlazim na intervjue za posao, moram prilagoditi priču koja odgovara određenim poslodavcima, priča Mirha.

Prisutan je i trend porasta broja razvoda, kako u cijeloj Federaciji, tako i u Tuzli. Ako se vlast ne uhvati ozbiljno u koštac sa problemom, prijete nam drastične posljedice, upozoravaju naši sagovornici.