Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

solidarnost s kosovom

Albanija otkazala učešće na samitu SEECP-a u Sarajevu

Gent Cakaj

Albanija otkazala učešće na samitu SEECP-a u znak solidaranosti s Kosovom

Albanija je u znak solidarnosti s Kosovom otkazala učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se 8. i 9. jula održava u Bosni i Hercegovini, potvrdio je ministar vanjskih poslova te zemlje Gent Cakaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Cakaj je na društvenoj mreži Twitter saopštio da je Albanija otkazala učešće na samitu zbog odnosa organizatora prema Kosovu.

“Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP-a u znak solidarnosti s Kosovom. Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i suprotnosti je s ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, poručio je Cakaj.

Albanski ministar je trebao učestvovati na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a, na kojem će među delegacijama iz zemalja regiona učestvovati i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Albanija je ovakav potez povukla nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio da je uprkos “volji i spremnosti” da učestvuje na samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, “ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”.