Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Albanski predsjednik Bujar Nishani u Sarajevu: Želja mi je da BiH prizna Kosovo

BiH

Bujar Nishani i covic

Bujar Nishani, predsjednik Albanije, je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH naglasio kako je njegova želja, što je i rekao Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću, da BiH prizna Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

On smatra da taj čin ne bi predstavljao atak na drugu zemlju, nego bi bio faktor koji bi dodatno doprinio stabiliziaciji u regionu. Isto tako, Nishani se nada da će uskoro BiH priznati putne dokumente Kosova, jer je to obostrani interes.

“Za mene je to i humanitarno pitanje, jer se odnosi na temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja, a odnosi se i na ekonomski razvoj dvije zemlje. Zato mi je drago što sam naišao na razumijevanje članova Predsjedništva BiH, koji su izrazili dobru volju da riješe ovo pitanje”, rekao je Nishani.

Bujar Nishani predsjednistvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović izrazio je svoje zadovoljstvo što je albanski predsjednik posjetio BiH i naglasio da se radi o zemlji s kojom nema nikakvih otvorenih pitanja.

“Albanija je država s kojom BiH želi ostvariti izvanredne odnose, na kulturnom, gospodarskom, i svakom drugom planu. Naše prijatelje smo informirali o našem evropskom putu kako bi BiH mogla preuzeti ulogu onih koji bi trebali stabilizirati prilike u cijelom okruženju. Euroatlanski put nema alternative za BiH. Kako sam ih informirao o našoj predaji aplikacije, tako sam prijatelje iz Albanije obavijestio o našoj želji za aktiviranje akcijskog plana za MAP u Varšavi”, rekao je Čović.

On je rekao da, kada je riječ o vanjskoj politici, BiH želi dobre odnose sa svim zemljama iz regiona.

“Naš ključni, rekao bih povijesni zadatak u BiH danas je da se odupremo entropiji koja nas može zaustaviti u ovim našim planovima, ali i da damo puni doprinos da na jedno duže vrijeme ne razmišljamo o destabilizaciji prilika u našem regionu. Siguran sam da ćemo naše bilateralne odnose unaprijediti. Postoji i mnogo mogućnosti za unaprijeđenje gospodarske suradnje, a vjerujem da naša kulturna povezanost, naša tradicija i baština imaju zajedničku povijest, tako da vjerujem da kroz različite oblike suradnje trebamo omogućiti bolju turističku suradnju”, kazao je Čović.

Čović je dodao da kroz regionalne projekte treba ujediniti ne samo Albaniju i BiH, nego i sve ostale koji žive na ovim prostorima. Pozvao je predsjednika Albanije da intenzivira bilateralne odnose sa BiH, kako bi se realizovali brojni zajednički projetki.

“Uvjerio sam se u prijateljski odnos BiH prema Albaniji mojim dočekom ovdje. Između naše dvije zemlje postoji niz ugovora koji govore o dobrim odnosima. Zabilježen je i porast razmjene roba između dvije zemlje, a može se i dodatno povećati. U Albaniji postoji 16 kompanija iz BiH koji su uključeni u razvoj naše industrije i ekonomije. Jedan od značajanih projekata je i koridor Jadransko-jonske magistrale. Pomenuo sam i mogućnost stvaranja boljih uslova za slobodan protok ljudi i roba između dvije zemlje. Izrazio sam svoju želju da ćemo jednog dana moći posječivati jedni druge bez potrebe da imamo pasoš, nego samo uz ličnu kartu. Zato je značajna evroatlanska integracija. Drago mi je da je prije nekoliko dana BiH napravila dodatni korak ka EU. Albanija je već prošla taj korak i čekamo sljedeći u tom smjeru. Čestitao bih Predsjedništvu BiH i cijeloj državi na svim koracima, među kojima i mnogobrojne reforme, koje su učinili na putu ka EU, BiH ima i našu podršku na putu ka NATO, kao i sve ostale zemlje u regionu”, poručio je Nishani.

Bujar Nishani

Bujar Nishani

Albanski predsjednik je istakao da je BiH važan faktor stabilnosti cijelog regiona i da je jedan od lidera u tom pravcu. Dokaz tome biće i domaćinstvo samitu inicijative Brdo-Brijuni u maju ove godine. Izrazio je i nadu da će BiH podržati prijem Kosova u Jadransku povelju.

“Vjerujem da bi taj korak doprinieo stabilizaciji u regionu. U prošlosti je u ovaj region prošao kroz teško vrijeme, ali su danas naši odnosi olakšani. U tom smislu izrazio sam stav da iskoristimo ovo vrijeme za što bolju saradnju, jasan je bio Nishani.

Članovi Predsjedništva BiH i albanski predsjednik razgovarali su i o segmentu sigurnosti u cijelom regionu, koji je ugrožen terorizmom, te je istaknuto da je potrebna bliža saradnja kako bi se lakše nosili sa ovim problemom.

Albanski predsjednik će se tokom dana susresti i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. U popodnevnim satima Nishani će biti domaćin prijema u hotelu Europa za Albance koji žive u BiH i prijatelje Albanije iz BiH.