Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleja ambasadora uskoro će dobiti novu LED rasvjetu

BiH

christiane-constanze-hohmann-aleja-ambasadora

Aleja ambasadora uskoro će dobiti novu LED rasvjetu, čime će biti smanjen uticaj negativnih isparavanja iz konvencionalnih svjetiljki na biodiverzitet na ovom području, te umanjena potrošnja električne energije za javnu rasvjetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj projekat vrijedan je oko 55.000 KM i zajedno će ga finansirati Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad. Projektom je planirana reparacija 34 stuba javne rasopcinavjete u Aleji ambasadora, te zamjena postojećih konvencionalnih svjetiljki novim LED sijalicama.

Osim toga, stare lampe ispod tabli sa imenima ambasadora ispod zasađenih lipa bit će zamijenjene novim LED lampama. Za ovaj projekat fond je obezbijedio 44.438,91 KM, dok će njegovu realizaciju Općina Stari Grad finansirati sa oko 10.000 KM.

Sektor za lokalni razvoj pripremio je projektni prijedlog „Osvijetli i zaštiti – EE rasvjeta u Aleji ambasadora“ kojeg je, uz saglasnost Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine, dostavio na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Nakon evaluacije, projekat Općine Stari Grad ocijenjen je uspješno, te je odobren za finansiranje.