Stalni predstavnik BiH pr un-u

Alkalaj: Od neprocjenjive važnosti je da UN sistem odgovara na nove izazove

Alkalaj predvodi delegaciju BiH na zasjedanju Specijalnog komiteta UN-a za mirovne operacije, koje se održava od 15. februara do 12. marta 2021. godine

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku ambasador Sven Alkalaj iskazao je podršku BiH kolektivnim naporima UN mirovnih operacija, uz puno poštovanje međunarodnog prava i zaštite ljudskih prava.

Alkalaj predvodi delegaciju BiH na zasjedanju Specijalnog komiteta UN-a za mirovne operacije, koje se održava od 15. februara do 12. marta 2021. godine.

U obraćanju predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih naroda tokom zasjedanja Specijalnog komiteta naglasio je da je, uzimajući u obzir promjene u prirodi modernih konflikta, od neprocjenjive važnosti da UN sistem kontinuirano identificira i odgovara na nove izazove.

Mirovne operacije UN-a predstavljaju jednu od značajnih aktivnosti UN-a koje se poduzimaju s ciljem održavanja mira i sigurnosti u svijetu.

Specijalni komitet UN za mirovne operacije (C-34) uspostavljen je 1965. godine u okviru Četvrtog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih naroda s namjenom da kroz rad osigura preporuke za izradu politike koja se odnosi na planiranje i realizaciju mirovnih operacija UN u svijetu. U radu komiteta učestvuje 147 zemalja članica UN-a i razne međunarodne organizacije.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Specijalnog komiteta UN-a za mirovne operacije pored ambasadora Alkalaja čini savjetnik u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u brigadir Jasmin Katica i prvi sekretar u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u Saša Milanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.