ambasador bih

Alkalaj pred Vijećem sigurnosti UN-a pozvao Srbiju da izruči Novaka Đukića

sven-alkalaj

Rekao je da je veličanje ratnih zločinaca potpuno neprihvatljivo i dodao da ima onih koji i dalje negiraju genocid

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj pozvao je večeras na sjednici Vijeća sigurnosti Srbiju da izruči generala Novaka Đukića, osuđenog pred Sudom BiH za ratni zločin.

“Pošto je osuđen u BiH, Đukić je pobjegao u Srbiju, to je narušilo bilateralne odnose. On mora biti vraćen da se suoči s pravnim posljedicama svojih zločina”, kazao je Alkalaj.

Rekao je da je veličanje ratnih zločinaca potpuno neprihvatljivo i dodao da ima onih koji i dalje negiraju genocid.

“Ti napori za revidiranje historije neće uspjeti. Bosna i Hercegovina nastavlja da ulaže napore da se spriječi negiranje genocida”, kazao je ambasador Alkalaj.

Povodom današnje pravosnažne presude Ratku Mladiću u Haagu, Alkalaj je rekao da je pravda pobijedila, nakon što je bivši komandant Vojske Republike Srpske godinama izbjegavao pravdu uz pomoć vlasti Srbije.

U Banjaluci je večeras objavljeno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu, u kojem ga je zamolio da ne pozove ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkajala da govori na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodik je za RTRS izjavio da će srpski narod i Republiku Srpsku u New Yorku večeras “predstavljati (predsjednik Srbije) Aleksandar Vučić, a ne Sven Alkalaj”.

Pismo Svenu Jurgensonu, predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a iz Estonije, poslali su Šefik Džaferović i Željko Komšić, u kojem su ga obavijestili da ambasador Alkalaj ima dopuštenje za obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti.