Almazu Neziroviću dvije godine zatvora za zločin u Derventi

BiH

almaz nezirovic

Sud BiH osudio je na dvije godine zatvora Almaza Nezirevića za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Dervente, javlja Birn.

Nepravosnažnom presudom proglašen je krivim po 22 tačke optužnice, po kojima je od kraja aprila do kraja juna 1992. godine nečovječno postupao prema 22 civila srpske nacionalnosti koja su bila zatvorena u logoru „Rabić“:

Nezirović, koji nije prisustvovao izricanju presude, oslobođen je po sedam tačaka optužnice za mučenje i zlostavljanje i ponižavanje civila koji su iz logora „Rabić“ prebačeni u logor „Silos“ i u robnu kuću u naselju Tulek u Bosanskom Brodu.

„Optužba je dokazala da je optuženi kao saizvršilac i izvršilac nečovječno postupao prema civilima ali da nisu dokazani elementi mučenja, niti radnje koje su bile naredbodavne“, kazala je Mediha Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Sud BiH napominje da je Tužilaštvo BiH nije preciziralo optužnicu iako je zato imalo više razloga.

Neziroviću je u izrečenu kaznu uračunat ekstradicijski pritvor od jula 2012. do jula 2015. u Sjedinjenim američkim državama (SAD), kao i mjesec dana pritvora koji mu je bio određen kada je izručen u BiH.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.