Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz SDP-a

Almir Babajić izabran za novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice

Konstituirajućoj sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je na proteklim izborima dobio najviše glasova te obnovio manda

Novi predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica (GVZ) je Almir Babajić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), koji je na konstituirajućoj sjednici novog saziva GVZ-a izabran većinom glasova vijećnika.

Kako u novi saziv GVZ-a nije izabran nijedan vijećnik iz reda konstitutivnih naroda, Srba i Hrvata, Babajić je izabran iz reda ostalih. Zamjenik predsjedavajućeg je Mirza Husetić (Zenička inicijativa – Kasumović Fuad), a u Radno predsjedništvo izabrani su Aida Halać (Zenička inicijativa – Kasumović Fuad), Ekrem Tuka (Nezavisni blok) i Mahdi Alić (Narod i Pravda).

Međustranačkim sporazumom, većinu u GVZ-u čine ZI-KF (14 vijećnika), SDP (3), Narod i Pravda (1), Nezavisni blok (1) i SBB (1), što je 20 od 31 vijećnika tog vijeća.

Mandate u GVZ-u, koje su osvojili na Lokalnim izborima 2020. godine, nisu prihvatili pa nisu ni prisustvovali današnjem zasjedanju federalni zastupnik Suad Kaknjo i kantonalna zastupnica Selvedina Sarajlić – Spahić, oboje sa liste SDA. Tako će, u narednom periodu, s te liste ući drugo dvoje vijećnika.

Konstituirajućoj sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je na proteklim izborima dobio najviše glasova te obnovio mandat.

Mandate u GVZ izborili su: ZI-KF 14, SDA 8, SDPBiH 3, A-SDA 2, Nezavisni blok, Narod i Pravda i SBB po 1 te nezavisni vijećnik Osman Šuvalić.