"raskrinkavanje"

Ambasada Rusije u Sarajevu nastavlja širiti dezinformacije i rusku ratnu propagandu

Banja Luka: Igor Kalabuhov, ambasador Ruske federacije u BiH održao konferenciju za medije
Igor Kalabuhov, ambasador Ruske federacije u BiH / Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Ambasada Ruske Federacije u BiH na ovaj način doprinosi ne samo širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini, već i o pandemiji Covid-19

Jučerašnja objava na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije U Bosni i Hercegovini, u kojoj se Raskrinkavanje optužuje za “spinovanje”, “širenje lažnih informacija” i “primanje novca za antirusku propagandu”, predstavlja pokušaj diskreditacije i zastrašivanja medija u BiH, te nastavak širenja dezinformacija i ratne propagande, koji je za svaku osudu, stoji u saopštenju Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, u okviru kojeg funkcionira fact-checking stranica Raskrinkavanje.

Podsjećamo javnost da je, prošli put kada je Ambasada sa svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama govorila o “medijskim spinovima” i “antiruskoj propagandi sa Zapada”, datum bio 17. februar 2022, a navodne antiruske dezinformacije odnosile su se na medijske izvještaje o nadolazećoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Ambasada je tada navela da “ideja koja se širi u medijima o navodnoj “mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu” (…) nema osnova”. Kao i u mnogim drugim slučajevima kada se radilo o ratnoj propagandi Ruske Federacije, riječi su demantovane djelima – ovog puta samo sedam dana kasnije, kada je Rusija napala Ukrajinu.

Ambasada Ruske Federacije ni ovog puta nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Umjesto toga, ponovili su iste neistine o “razvijanju i modifikaciji virusa u američkim vojnim laboratorijama” kojima smo se već bavili u četiri navrata (1, 2, 3, 4). One su bile i predmet provjere činjenica brojnih fact-checking redakcija u svijetu još od 2015. godine, kada ih je počela širiti ruska državna propaganda.

Od tada do danas nije ponuđen nikakav dokaz ni za jednu od besmislenih tvrdnji o djelovanju “vojnih biolaboratorija”. Takve je tvrdnje širila i sama Ambasada Ruske Federacije u BiH, uključujući i priče o razvijanju navodnog biološkog oružja koje bi targetiralo “rusku DNK” (koncept nepoznat u biologiji), te one o navodnom razvijanju ili modifikaciji virusa SARS-CoV-2, koje su ovoj staroj anti-ukrajinskoj propagandi pridodate u novije vrijeme.

U posebno apsurdnom maniru, Ambasada nalazi navodnu potvrdu svojih laži u izjavama glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, koji je još u martu 2022. godine eksplicitno negirao navode o razvijanju biološkog oružja i vojnim laboratorijama, nazvavši ih apsurdnim i smiješnim, što je učinio i u odgovoru na nedavno ponavljanje ovakvih optužbi iz Rusije.

Zvanični Program saradnje Ministarstva odbrane SAD-a sa ukrajinskim Ministarstvu zdravlja o kom je govorio Kirby, a u kom je ukrajinskom ministarstvu pružana tehnička podrška za unapređenje laboratorija javnog zdravstva, postojao je od 2005. godine i informacija o tome je oduvijek bila javna, što smo više puta istakli i u svojim fact-checking analizama.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Ambasada Ruske Federacije u BiH na ovaj način doprinosi ne samo širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini, već i o pandemiji Covid-19. Objave Ambasade, zahvaljujući podršci ideološki i politički im bliskih medija, dobijaju vidljivost i dopiru do brojnih građana/ki, kod kojih mogu stvoriti utisak da su besmislice o “namjernom širenju Covid-19” tačne.

Na taj način se dodatno podriva povjerenje u naučne činjenice o virusu i zaštiti od virusa, već narušeno brojnim dezinformacijama i teorijama zavjere koje su se širile tokom pandemije. Ambasada, stoga, ovakvim objavama direktno potiče širenje pogrešnih i štetnih predstava o zaraznoj bolesti koja je odnijela desetine hiljada života u BiH i regiji. Ovakvo je djelovanje ambasade nedopustivo neodgovorno prema bh. društvu i pozivamo je da sa njim odmah prestane.

Konačno, kao što smo nebrojeno puta istakli, podaci o izvorima finansiranja Raskrinkavanja su objavljeni na našoj stranici od samog početka našeg rada, u skladu sa Kodeksom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), čija smo potpisnica još od 2019. godine. Ambasada se, stoga, ne mora truditi da o tome traži “naše medijske izvještaje”, jer su te informacije kontinuirano dostupne na našoj stranici u rubrici “O Raskrinkavanju”. Dodatno, o kvalitetu našeg rada ne govore izvori našeg finansiranja, već striktno pridržavanje profesionalnih standarda i metodologije, kao i redovne evaluacije koje prolazimo svake godine kako bismo zadržali članstvo u IFCN-u.
Ukoliko Ambasada Ruske Federacije u BiH posjeduje bilo kakve dokaze za apsurdne tvrdnje koje iznosi, kao i za insinuacije o nepouzdanosti našeg “resursa”, pozivamo ih da ih odmah stavi na raspolaganje bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti.