Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiglo oštro upozorenje

Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati ako Dodik bude potpirivao novi sukob u BiH

ambasada
Banja Luka: Američki veleposlanik u BiH iskazao zabrinutost posljednjim potezima Republike Srpske
08.04.2022., Americki kutak, Banja Luka (BiH) – Michael Murphy, americki veleposlanik u BiH, odrzao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da SAD nisu u BiH da bi ukidale Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u poslednjem periodu. Murphy je istakao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim drustvom, te predstavnicima kulturnih institucija u Banjaluci. On je izrazio i nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o drzavnoj imovini u RS i rekao da se to kosi sa ustavom i Daytonskim sporazumom, kao i da to pitanje treba rjesavati u institucijama, tako sto ce politicari sjesti i razgovarati. Rekao je i da se vec sreo sa Miloradom Dodikom. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Ambasada SAD-a podsjeća Dodika da Zakon o odbrani iz 2005. obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje BiH NATO savezu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH oglasila se saopćenjem za javnost povodom najnovijih izjava i poteza predsjednika RS-a Milorada Dodika.

-Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije – saopćeno je iz Ambasade.

Kako ističu, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini.

-Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade – navodi Ambasada SAD-a u BiH.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, iz Ambasade ga podsjećaju da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu. Kako navode, to uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO.

-Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon – navodi u reakciji Ambasada SAD-a u BiH.

Dodik: “RS živi svoj život”

Dodik je danas na pres-konferenciji u Banjaluci kazao kako “Republika Srpska živi svoj život kako je predviđeno Ustavom Republike Srpske i Ustavom Bosne i Hercegovine, a to je život samostalne države u okviru BiH sa svim atributima te državnosti kako je predvidio Dejtonski sporazum i Ustav Republike Srpske, te svi drugi zakoni”. Dodao je i kako će Republika Srpska obustaviti sve aktivnosti saradnje sa NATO savezom, te najavio da ljudi iz Republike Srpske koji rade na tim pitanjima više to neće raditi.

“Od zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH i ministara u Vladi Republike Srpske do svih operativaca na tim pitanjima, zaključno sa komisijom u kojoj sjedi jedan broj Srba koju je imenovao Savjet ministara. U tom pogledu mi ćemo prekinuti da radimo”, rekao je Dodik i dodao: “Mi ne možemo da budemo član NATO saveza, ne zbog sukoba Ukrajine i Rusije. Pa mi smo to i prije govorili. Šta sad treba da se bojimo NATO saveza i da kažemo da smo se prošli put šalili. Ne nismo se šalili, sada smo odlučniji”, rekao je Dodik.