Ambasada SAD-a organizirala prijem povodom Dana nezavisnosti

cormack111

Prijem koji je povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) organizirala Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, održan je danas u Sarajevu.

Tom prilikom ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack podsjetila je da su 4. jula 1776. godine utemeljitelji Amerike proglasili nezavisnost od Velike Britanije, zemlje koja je, kako je istakla, danas veliki prijatelj i saveznika SAD-a.

– Priča o SAD-u je priča o ljudima koji su se borili, često nespremni, ali uz veliku cijenu i žrtvu, da bi zaživjeli ideali i da bi postali realnost za svaku narednu generaciju Amerikanaca – kazala je Cormack.

Naglasila je da ovdje u BiH vidi da taj put koji je definirao istoriju Amerike, nije samo put SAD-a, te podsjetila na riječi Madeleine Albright koja je prije 20 godine u Sarajevu kazala kako su Bosanci i Hercegovci i Amerikanci narodi dvije zemlje ujedinjeni u “ubjeđenju da ljudi svih rasa, uvjerenja i etniciteta mogu živjeti zajedno u blagostanju, slobodi i miru”.

– To smo mi u najboljem izdanju – narodi dvije zemlje, koje čine mnogi narodi koji poštuju i njeguju istoriju i različitost tradicija, ali odbijaju da im robuju – kazala je Cormack, dodajući kako će se večeras podsjetiti na veze i prijateljstva između američkog i naroda BiH te ih dodatno učvrstiti.

Prijemu su prisustvale brojne zvanice, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore, i drugi.