BiH

nakon sjednice doma naroda psbih

Ambasada SAD-a: Zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze

26/04/2022

Izjava povodom sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, nije danas održana zbog nedostatka kvoruma.

Na početku sjednice predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je kazao da sjednici prisustvuje 10 delegata – pet iz Kluba hrvatskog naroda, četiri iz Kluba srpskog naroda, te jedan delegat iz Kluba bošnjačkog naroda.

Sjednici nisu prisustvovali delegata iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Ovim povodom oglasili su se iz Ambasade SAD-a:

“Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze. HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente.

Odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu također je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija. Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje.

Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija, političke stranke trebaju se fokusirati na ostvarive reformi i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR. Bh. lideri imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.