Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

REAKCIJA

Ambasada SAD-a: Zaprepašteni smo odlukom načelnika općine Bratunac

bratunac – kravice – twitter (1)

Ovo je od suštinskog značaja, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građanima BiH rane zacijele i da krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je također pristojna stvar, stoji u reakciji

Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se povodom današnje odluke načelnika općine Bratunac Srđana Rankića da članovima porodica žrtava ne dozlovi pristup lokalitetu Kravica.

– Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom načelnika općine Bratunac da članovima porodica žrtava danas uskrati pristup lokalitetu Kravica u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici.

Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da odaju pomen svojim najmilijima.

Ovo je od suštinskog značaja, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građanima BiH rane zacijele i da krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je također pristojna stvar.

Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje koje je neophodno svim ljudima u BiH kako bi živjeli mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju – naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.