Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izrazili zabrinutost

Ambasada SAD o nabavci respiratora: Korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života

ambasada-SAD-Sarajevo

Iz Ambasade SAD-a u BiH napominju da je građanima Bosne i Hercegovine jasno je koliko je u BiH korupcija duboko ukorijenjena, te da se procesuiranjem onih koji iskorištavaju ‘ovu situaciju za sticanje nezakonite koristi pokaže’ da ima nade u borbi protiv korupcije

Cijela BiH ovih dana bruji o respiratorima koji su iz Kine došli u Bosnu i Hercegovinu, a čiji je uvoz, ispostavilo se, sporan po nekoliko osnova, kako je to otkrio Fokus.

Na ovaj slučaj reagovala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH. U odgovoru na upit Radio Slobodne Evrope navedeno je da ne mogu komentarisati konkretne istrage koje su u toku, ali da u pandemiji “korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života”.

“Kao što smo i do sada govorili, svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju. Ukoliko je ovakva praksa u prošlosti značila gubitak javnih fondova, danas korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života. Nema mjesta za korupciju u vrijeme krize sa kojom se zajedno suočavamo”, navedeno je u odgovoru.

Iz Ambasade SAD-a u BiH napominju da je građanima Bosne i Hercegovine jasno je koliko je u BiH korupcija duboko ukorijenjena, te da se procesuiranjem onih koji iskorištavaju ‘ovu situaciju za sticanje nezakonite koristi pokaže’ da ima nade u borbi protiv korupcije.

“Mi i dalje podržavamo tužitelje koji su spremni da se uhvate ukoštac sa korupcijom, uključujući i korupciju u javnim nabavkama tokom pandemije COVID-19, bez obzira na brojne prepreke”, piše u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH.