oštra reakcija

Ambasada SAD o skrnavljenju spomenika na Kazanima: Temeljno istražiti i procesuirati

kazani
FOTO: N1

Iz ambasade su naglasili kako ovakvi činovi unazađuju proces pomirenja u zemlji

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH se oglasila povodom nedavnog skrnavljenja spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima, pozivajući vlasti da temeljito istraže i procesuiraju ovo kazneno djelo.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju nedavni vandalizam nad spomenikom žrtvama Kazana ubijenim u Sarajevu od snaga Mušana Topalovića. Nadležne vlasti moraju temeljito istražiti i procesuirati ovo i slična kaznena djela gdje god da se dese“, poručili su iz ambasade.

Iz ambasade su naglasili kako ovakvi činovi unazađuju proces pomirenja u zemlji.

“Djela etnonacionalističke mržnje, kao što je vandalizam nad spomenikom Kazani, unazađuju izglede za prijeko potrebno pomirenje u BiH i kidaju ionako krhko društveno tkivo zemlje. Nastavit ćemo podržavati napore za promoviranje multietničke, tolerantne i prosperitetne BiH“, dodaje se u saopštenju na mreži X.

Podsjetimo, jučer je na Kazanima iznad Sarajeva oskrnavljen spomenik ubijenim građanima Sarajeva, a počinitelji su nepoznati. Na spomeniku s imenima žrtava ispisan je grafit “Živi Caco u nama”.

Gradonačelnica Benjamina Karić osudila je skrnavljenje spomenika, a kako je i obećala šteta je uklonjena u najkraćem roku

“Šteta na spomeniku na Kazanima je sanirana u roku od 24 h. Nadam se da će svi spomenici u Bosni i Hercegovini, koji su vrlo često meta nedobronamjernih biti jednakom brzinom popravljani i čuvani. Sarajevo poštuje i pamti”, poručila je Karić.