Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Ambasada SAD: Osuđujemo nasilje i zastrašivanja koji su se dogodili širom BiH

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave Republike Srpske u Zenici bile su neodgovorne provokacije koje su povećavale tenzije i služile za podjelu tih zajednica

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju nedavne incidente nasilja i zastrašivanja koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine.

Kako je Ambasada SAD u Sarajevu objavila je X-u, neprihvatljivo je da su bošnjački stanovnici Vlasenice i Potočara bili izloženi prijetnjama i ksenofobičnim uvredama, te da je napadnuta kuća srpske porodice u Mostaru

Isto tako, veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave Republike Srpske u Zenici bile su neodgovorne provokacije koje su povećavale tenzije i služile za podjelu tih zajednica.

Dalje se navodi da Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije.

– Oni narušavaju društvenu koheziju i na kraju ugrožavaju sigurnost i stabilnost BiH. Sjedinjene Američke Države ponavljaju da je odgovornost bh. vlasti na svim nivoima, posebno političkih lidera u zemlji, da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju. Podržavamo one širom zemlje koji rade na promoviranju pomirenja, kao i na podršci miru i stabilnosti u BiH – poručuju iz Ambasade SAD-a.