Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD: Plašimo se posljedica koje bi referendum mogao izazvati

ambasada-sad

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) donijela odluku o raspisivanju referenduma, navodi da je alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku (RS) kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH.

“Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega, jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH. Angažovali smo relevantne odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju”, navodi se u saopćenju američke Ambasade.

Kako kažu, blisko sarađuju s Misijom EU i OHR u vezi s poduzimanjem narednih koraka.

“Ohrabreni smo činjenicom da se u RS vodi legitimna debata o korijenima ovog političkog manevra kao i motivima koji stoje iza njega. Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njenih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sistema koji može i treba da postoji u BiH. Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro. Budućnost ove zemlje i svih njenih građana je u kontinuiranom procesu integracija u EU”, ističu iz Ambasade.

Poručuju da je ovaj cilj sasvim ostvariv i oni žele da rade sa građanima RS-a na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Dodaju da je sada na rukovodstvu ovog entiteta da se opredijeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju.