Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Procjene ugroženosti

Ambasada SAD podijelila izvještaj obavještajaca: Djelovanje Dodika moglo bi dovesti do sukoba

dodik ambasada sad
Foto: Fena/Fokus.ba

Zapadni Balkan će se vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024, stoji u izvještaju

Obavještajna zajednica SAD-a objavila je godišnji izvještaj o procjenama ugroženosti, a u jednom dijelu izvještaja spominje se i sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu. Ovaj izvještaj danas je prenijela Ambasada SAD u BiH.

Godišnja procjena prijetnje američke obavještajne zajednice je, kako pojašnjavaju, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi, a on odražava kolektivne uvide američke obavještajne zajednice i fokusira se na najdirektnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama prvenstveno tokom predstojeće godine.

Jedna kategorija prijetnji su potencijalna unutardržavna previranja.

“Godišnja procjena opasnosti za Balkan i Bosnu i Hercegovinu bila je jasna: ‘Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutralizira međunarodni nadzor u Bosni i osigura de facto secesiju za svoju Republiku Srpsku.

Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosanskog muslimanskog) stanovništva da ojačaju vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli preplaviti mirovne snage”, objavila je Ambasada SAD u BiH na platformi X.