Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka za Kalabuhova

Ambasada SAD u BiH: Prijetnje ruskog ambasadora su opasne i neprihvatljive

Kalabuhov ambasada sad

Poručuju kako će SAD nastaviti davati podršku Bosni i Hercegovini.

Povodom izjave ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko naša zemlja postane članicom NATO-a, pri čemu se ambasador Ruske Federacije pozvao na primjer Ukrajine, danas je reagovala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Kako ističu, prijetnje ruskog ambasadora su opasne i neprihvatljive.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana nema se pravo miješati u sigurnosni aranžman između NATO-a i suverenih zemalja”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Dodaju kako će SAD nastaviti davati podršku Bosni i Hercegovini.

“Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok ova zemlja poduzima potrebne korake kako bi osigurala svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda”, poručuju iz Ambasade.

Podsjetimo, ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države.

Na insistiranje voditeljice FTV-a da odgovori kako bi Moskva reagovala u takvom slučaju, ruski ambasador je kazao da to nije direktna prijetnja, ali da bi se tada reagovalo na način da se “analizira geopolitička situacija”.

– Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa – naglasio je Kalabuhov.

Ruska ambasada u BiH je 18. marta 2021. poručila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.