Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vode fondaciju

Ambasada SAD u BiH proglasila heroine mjeseca: Evo ko su one

udruzene zene banjaluke

Njihov rad učinio je ovaj svijet sigurnijim i ženama širom regiona obezbijedio bolji pristup ključnih socijalnim uslugama, naveli su iz Ambasade

Ambasada SAD u BiH proglasila je žene za heroine mjeseca i to one koje vode Fondaciju Udružene žene Banja Luka.

– Ponosni smo da žene koje vode Fondaciju Udružene žene Banja Luka budu heroine mjeseca Ambasade SAD. Pozdravljamo hrabrost Aleksandre, Amele, Gorice i Nade koje rade na tome da se nasilje u porodici okarakteriše kao krivično djelo. One takođe daju podršku ženama i djeci u situacijama opasnim po život. Njihov rad učinio je ovaj svijet sigurnijim i ženama širom regiona obezbijedio bolji pristup ključnih socijalnim uslugama – naveli su iz Ambasade.

Predsjednica Upravnog odbora – Nada Golubović

Nada Golubović osnivačica je i sadašnja predsjednica Upravnog odbora Fondacije Udružene žene Banja Luka. Poznata je po svojoj borbi za prava žena, mirovna je aktivistica posvećena zaštiti prava žena, prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, te povećanju nivoa učešća žena u politici u Bosni i Hercegovini i regionu. Trenutno je članica Savjetodavnog odbora Vijeća ministara BiH za organizacije civilnog društva.

Izvršna direktorica Fondacije Udružene žene – Gorica Ivić

Gorica Ivić trenutno je izvršna direktorica Udruženih žena Banja Luka, socijalna radnica, te koordinatorica projekata u programima za prevenciju i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Radeći u sigurnoj kući ove organizacije, stekla je neposredno iskustvo kroz kontakte sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Redovna je polaznica edukativnih seminara i učesnica okruglih stolova čiji je cilj poboljšanje interresorne saradnje i pristupa radu sa žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Autorica je i koautorica, te urednica brojnih publikacija i priručnika vezanih za istraživanje rodno zasnovanog nasilja, uključujući seksualno nasilje i izgradnju mira.

Direktorica sigurne kuće u Banjoj Luci – Amela Bašić Tomić

Amela Bašić Tomić direktorica je sigurne kuće u Banjoj Luci, psihologinja i članica tima Fondacije Udružene žene od 2005. godine. U direktnom je kontaktu sa žrtvama porodičnog nasilja kroz rad sa pojedincima i u grupi. Obučava pojedince i institucije o temama rodno zasnovanog nasilja i ženskim ljudskim pravima, a aktivno učestvuje u inicijativama namijenjenim podizanju svijesti javnosti. Gosp. Tomić članica je Vijeća za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, te radi i u Nadzornom odboru Društva psihologa Republike Srpske.

Direktorica programa – Aleksandra Petrić

Aleksandra Petrić aktivna je u Udruženim ženama od osnivanja Fondacije Udružene žene 2003. godine, a trenutno je direktorica programa. Aktivistica je sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom konsultantskog rada koja se bori za prava žena; analitičarka je pravaca djelovanja i istraživačica za organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije u regionu Zapadnog Balkana, sa bogatim iskustvom u koordinaciji i upravljanju projektima koji se odnose na mlade i rodnu ravnopravnost. Njeno polje ekspertize pokriva oblasti poput ženskih ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, rodno zasnovane diskriminacije i nasilja, izrade javnih pravaca djelovanja po pitanjima ljudskih prava, rodne analize i istraživanja, mentorstva, razvoja kapaciteta, političkog učešća i strateškog planiranja. Gospođa Petrić završila je Pravni fakultet u Banjoj Luci, a magistrirala je u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Fakultetu za međunarodne studije Josef Korbel Univerziteta Denver. Trenutno je članica Odbora direktora i potpredsjednica Skupštine Udruženja za javno zdravstvo Republike Srpske.