Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijetnja sankcijama

Ambasada SAD upozorila: BiH da uskladi svoje energetske politike sa politikama EU

americka ambasada bih

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini navode da Sjedinjene Američke Države nastavljaju podsticati druge države da diverzificiraju opskrbu energijom kao dio jačanja strategije energetske sigurnosti koja također uključuje i integraciju obnovljivih izvora energije, očuvanje energije i reformu energetske politike

Bosna i Hercegovina s prvim danom aprila počela je dobijati prirodni plin iz Rusije preko plinovoda Turski tok, suočavajući se s mogućnošću da zbog toga bude izvrgnuta sankcijama SAD-a.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini navode da Sjedinjene Američke Države nastavljaju podsticati druge države da diverzificiraju opskrbu energijom kao dio jačanja strategije energetske sigurnosti koja također uključuje i integraciju obnovljivih izvora energije, očuvanje energije i reformu energetske politike.

“Pozdravljamo napore EU i Energetske zajednice na identificiranju ključnih regionalnih enrgetskih infrastrukturnih projekata i apelujemo da se nastavi suradnja na realizaciji tih projekata, posebno cjevovoda prirodnog plina ‘Južna interkonekcija’ koji bi povezao BiH sa plinskom mrežom kroz Hrvatsku. Apelujemo na zemlje koje teže članstvu u EU poput BiH da usklade svoje energetske politike sa politikama EU”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD.

Puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i usvajanje državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu, bilo bi od velike koristi za BiH kroz regulaciju sektora prirodnog plina, transparentnost cijena za potrošače, i pružilo bi podršku prijeko potrebnim investicijama u energetskom sektoru, poručili su.