Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na Srebrenicu

Ambasada Švedske: Nećemo prihvatiti poricanje, ne smijemo zaboraviti

ambasada svedske sarajevo
Foto: Facebook/ Embassy of Sweden in Sarajevo

U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava

Na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, solidarišemo se sa žrtvama, preživjelima i obiteljima koje tuguju za svojim voljenima, objavila je Ambasada Švedske u BiH na X-u.

-Nećemo prihvatiti poricanje. Ne smijemo zaboraviti. Tugujemo i sjećamo se – poručili su iz Ambasade.

U Memorijalnom centru Potočari obilježava se 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine. U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora, uključujući i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine donio presudu prema kojoj je Vojska RS u julu 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, počinila genocid.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je 23. maja Rezoluciju, kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.