Zajednička poruka

Ambasade, OSCE i OHR odgovorili Tegeltiji: Niko ne smije biti iznad zakona

Milan Tegeltija

“Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj”

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava, istaknuto je u zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije, u kontekstu posljednjih dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj izjavi je navedeno kako su pomenute ambasade i misije alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a.

“Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage”, piše u izjavi.

Naglašeno je također kako Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost, već naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Također je naglašeno da funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

“Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH”, zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.