Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sloboda medija

Ambasade SAD i EU reagovale na Konakovićeve izjave o javnim servisima

bhrt rtv dom
FOTO: Pixsell

Očekuje se da javni RTV servisi budu nezavisni od utjecaja vlasti i da rade nepristrasno i objektivno, da budu platforma za razne glasove i perspektive, te da služe svim segmentima društva, rekli su iz Ureda EU u BiH

Ministar vanjskih poslova naše države Elemedin Konaković, govoreći o budućnosti, funkcioniranju i opstanku dva javna emitera u BiH, između ostalog je nedavno izjavio kako se dugoročno rješenje očekuje kada u menadžmentima oba javna emitera, i FTV-a i BHRT-a, budu sjedili ljudi koji rade onako kako politike Trojke od njih traže. Zanimljiv stav jednog od lidera Trojke. Pomalo i zabrinjavajući. Federalna televiziija je zatražila reakciju Ambasade SAD-a i Delegacije EU-a u BiH.

-Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, uključujući Sjedinjene Države, pozvali su vlasti u BiH da u potpunosti provedu Zakon o javnom RTV sistemu. U Mišljenju Evropske komisije također se pozivaju vlasti u BiH da osiguraju finansijsku održivost sistema u sklopu procesa pristupanja EU. Održiv javni RTV sistem trebao bi osigurati raznovrsnost programa koji služi javnosti i potiče demokratski proces, omogućavajući širok spektar pogleda i diskusija koji predstavljaju pluralistički karakter BiH. Kao što smo više puta rekli, Sjedinjene Države snažno podržavaju slobodu štampe. Slobodni, nezavisni i odgovorni mediji jedan su od stubova demokratije – navode iz Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije EU-a u BiH napominju kako su slobodni i nezavisni mediji temelj svake demokratske zemlje i društva. Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU jasno ističe u svojih 14 ključnih prioriteta da BiH mora garantirati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog procesuiranja predmeta prijetnji i upotrebe nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, te osiguravanjem finansijske održivosti sistema javnih radiotelevizijskih servisa.

Očekuje se da javni RTV servisi budu nezavisni od utjecaja vlasti i da rade nepristrasno i objektivno, da budu platforma za razne glasove i perspektive, te da služe svim segmentima društva. Što se tiče pitanja osiguranja finansijske održivosti javnih RTV servisa u BiH (uključujući tri javna emitera – BHRT, RTVFBiH i RTRS), Ured EU-a u BiH poziva javne emitere da riješe svoja unutrašnja pitanja, te ohrabruje sva relevantna tijela na brzo djelovanje s ciljem provođenja efikasnog i provodljivog modela finansiranja javnih RTV servisa koji će biti u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu.

Ured EU-a u BiH osigurava tehničku i finansijsku pomoć za rješavanje tekućih problema s kojima se suočava sistem javnih RTV servisa u BiH s ciljem nalaženja održivog rješenja. Osim rješavanja pitanja finansiranja, vlasti BiH moraju finalizirati sveobuhvatnu reformu sistema javnog emitiranja koja podrazumijeva usklađivanje odgovarajućih entitetskih zakona o emitiranju s državnim zakonom i osiguravanje političke neutralnosti upravnih odbora. Održivost sistema javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini ključni je element puta BiH ka EU, a mi ćemo nastaviti zagovaranje isplativog, nezavisnog i pouzdanog sistema koji radi u najboljem interesu građana koji ga plaćaju.