Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ponovno brojanje glasova

Ambasade SAD i Velike Britanije, Evropska unija i OSCE podržali odluku CIK-a

Sarajevo: Brojanje glasova nakon što su u 19 sati zatvorena birališta
02.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Brojanje glasova nakon sto su u 19:00 zatvorena biralista. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

CIK je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donio naredbu da se glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a ponovo prebroje i to u centrali u Sarajevu

Ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, Delegacija EU i Misija OSCE-a pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije (CIK) da istraže prijave o izbornim neregularnostima u utrci za predsjednika i potpredsjednika RS i brzo provede ponovno brojanje glasova.

U saopštenju se ističe da time CIK BiH ispunjava svoju odgovornost prema građanima.

“Slobodni i pošteni izbori temelj su svake demokratije. Izborna prevara direktan je napad na strukturu demokratskog društva. U potpunosti podržavamo CIK i njihovo ovlaštenje da poduzmu sve dodatne mjere odgovornosti kako bi se osigurali integritet i transparentnost izbora. Pozivamo sve strane da poštuju zakonski postupak dok CIK ne završi ponovno brojanje”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih institucija.

Podsjetimo, CIK je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donio naredbu da se glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a ponovo prebroje i to u centrali u Sarajevu.

Bit će ponovno brojani listići s ukupno 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS-u i Brčko distriktu za one listiće na kojima su glasali građani s opcijom galsanja iz RS-a.

Ponovno brojanje izvršit će se u skladu sa dinamikom koju će odrediti direktor Glavnog centra za brojanje, a o terminu će biti obaviještene sve zainteresirane strane u ovom procesu, uključujući predstavnike političkih stranaka i posmatrače.

Također, Glavni centar za brojanje dužan je izvršiti analizu svih glasačkih listića za nivo vlasti predsjednik i potpredsjednik RS-a, uključujući analizu nevažećih i oštećenih glasačkih listića.

Opozicija u RS-u još u izbornoj noći proglasila je pobjedu kandidatkinje Jelene Trivić iz PDP-a za predsjednicu RS-a, a kasnije je pobjedu proglasio kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Opozicija u RS-u danima nakon izbora ukazuje na brojne nepravilnosti tokom izbora u tom entitetu zbog čega su već u dva navrata održali i proteste u Banja Luci.