Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju

Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u za Fokus: Želimo biti na pravoj strani historije

alkalaj (1)

Mi se moramo jasno i jednoglasno odrediti prema tome. To je toliko bitno i važno , jer da se nismo pridužili pravoj grupi zemalja koja to osuđuje, kako bismo mogli sutra , ukoliko bi se ne daj Bože ,našli u sličnoj situaciji ,tražiti podršku i pomoć, kaže stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN- u ambasador Sven Alkalaj

U New Yorku će danas biti održana vanredna sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj će se razgovarati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, a očekuje se i glasanje 193 članice ovog tijela o rezoluciji o osudi invazije Moskve na Ukrajinu.

Sjednicu Skupštine sazvalo je jučer Vijeće sigurnosti UN-a, a glasanje petnaestočlanog vijeća bilo je proceduralno, te stoga Rusija nije mogla staviti veto na ovu odluku.

Vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a će prisustvovati i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u ambasador Sven Alkalaj, koji je za Fokus uoči početka ovog zasjedanja kazao da se namjerava i obratiti na zasjedanju Generalne skupštine UN-a .

Razgovarala: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Ambasador Alkalaj je za Fokus potvrdio i da BiH kosponzorira rezoluciju kojom bi se trebala osuditi invazija Rusije na Ukrajinu .

-Mi konsponzorirano tu rezoluciju, a ja također planiram da se obratim Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija-kazao je Alkalaj za Fokus.

Podsjećamo, na ranijoj, redovnoj sjednici Generalne skupštine UN-a ambasador BiH Sven Alkalaj u ime BiH pridružio se evropskim zemljama koje su podržale izjavu Evropske unije o situaciji o Ukrajini.

Inače, sazivanje današnje, vanredne sjedncie Generalne skupštine UN-a uslijedilo je nakon ruskog veta u petak na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudila invazija Moskve na Ukrajinu.Na tom zasjedanju Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su suzdržani, a preostalih 11 članica glasalo je za.

Nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN-a. Iako rezolucije Generalne skupštine nisu obvezujuće, one imaju političku težinu, a amabasador Alkalaj za Fokus kaže da je veoma važno da se osudi agresija na Ukrajinu, te da se ne smije dozvoliti da sve vrijednosti međunarodnog prava budu pogažene.

– Također, od Rusije, kao jedne stalne članice Vijeća sigurnosti ne očekujemo da skroz Povelju Ujedinjenih nacija baci pod noge i da sve one vrijednosti međunarodnog prava budu pogažene i da jedne susjedna zemlja vrši invaziju na drugu, a pogotovo ne da to čini stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a – istakao je Alkalaj za Fokus.

Za Bosnu i Hercegovinu koja je iskusila agresiju u najgorem mogućem obliku i tokom koje su ubijani nedužni ljudi , veoma je važno, kaže ambasador Alkalaj da se jasno odredi prema agresiji na Ukrajinu.

-BiH je bila u jednoj identičnoj situaciji i baš iz tog razloga mi želimo da budemo na pravoj strani istorije i da kažemo da su takve stvari nedopustive u međunarodnom pravu, jer niko ne garantuje da mi sutra nećemo imati sličnu situaciju, ili ne daj Bože nešto takvo kao Ukrajina, prema tome mi se moramo jasno i jednoglasno odrediti prema tome. To je toliko bitno i važno, jer da se nismo pridužili pravoj grupi zemalja koja to osuđuje, kako bismo mogli sutra, ukoliko bi se ne daj Bože ,našli u sličnoj situaciji ,tražiti podršku i pomoć. I ko bi nas branio, jer mi sami teško možemo, jer nemamo ni takve vojne snage, ni naoružanje, onda nam neko može s pravom reći; “Gdje ste bili kada se to drugima dešavalo”. Prema tome mi moramo realno sagledati stvari i staviti se na pravu stranu- ocjenjuje ambasador Alkalaj.

S obzirom na to da se od početka mandata na poziciji u UN-a suočava s opstrukcijama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH , koji je nekoliko puta pokušao bezuspješno spriječiti Alkalajevo obraćanje u UN-u, te koji i u ovoj situaciji smatra da BiH “treba biti neutralna”, pitali smo ambasadora Alkalaja koliko mu to sve otežava njegov posao.

– Ako sam ja u poziciji da branim BiH i da je zaštitim od svih oni koji ne vole BiH to mi umnogome olakšava posao i daje mi volju i želju da svojim radom još odlučnije i jače odgovorim na te napade. Mi smo mnoge stvari na putu prema MAP-u , NATO-u i Evropskoj uniji , započeli mnogo ranije i napravili velike iskorake, potpisali Sporazum o stabilizaciji i i pridruživanju, a sad bi jedan Dodik koji do jučer nije imao nikakve saznajja ni o vanjskoj politici, on i njemu slični bi da zabrane Bosni i Hercegovini da iznesu svoje stavove u Ujedinjenim nacijama, odnosno u Vijeću sigurnosti BiH. Naravno da to ne možemo dozvoliti i naš glas i stav se jasno moraju čuti, naročito sada – kategoričan je amabsador Alkalaj.

Govoreći o mogućoj refleksiji i implikacijama ruske agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te komentirajući zebnju i strah koji su se uvukli među građane BiH koji su iskusili pakao agresije, ambasador Alkalaj kaže:

– Ne očekujem da bi u BiH moglo doći do nekih sukoba, međutim, jedan oprez ne treba zanemariti, ne treba imati strah i zebnju, ali treba biti oprezan i treba razmišljati i zajedno s drugim pozitivnim i progresivnim snagama u svijetu ići ka putu demokratije i prosperiteta- naglasio je ambasador Alkalaj za Fokus.

Ambasador Alkalaj čestitao je i građanima BiH sutrašnji 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

– Koristim ovu priliku da svim građanima BiH uputim čestitku za Dan nezavisnosti, za ovako značajnu obljetnicu, na 30 godina, na kojoj se ipak puno postiglo. I želim da na taj način mi krenemo još dalje i da budemo na tom putu što bliže NATO-u i Evropskoj uniji – zaključio je stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj u razgovoru za Fokus.