Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavljeno suđenje

Ambasador BiH u Kini se pojavio u priči o respiratorima nakon dvije i po godine

fikret hodzic – fadil novalic – respiratori – fena

Među pitanjima tužitelja upućenim danas Goranu Petroviću posebno je bilo zanimljivo ono tužitelja Mirze Hukeljića, koji je svjedoka pitao da li mu je poznato da je firma Exotrade s kojom je BTL Medical imala ugovor 27. marta 2020. godine nabavila respiratore ACM812 A po jediničnoj cijeni od 11.900 dolara.

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM, danas je kao svjedok saslušan Goran Petrović, advokat firme BTL Medical Montenegro i vlasnice te firme Sanje Lekić.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ / FOKUS.BA

Petrovića je za svjedoka pozvala odbrana optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika firme “FH Srebrena malina” koja je nabavila sporne respiratore ACM812 A.

Tužitelji Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Senad Osmić tražili su da Sud BiH zabrani svjedočenje Gorana Petrovića, jer je on branilac Sanje Lekić, vlasnice BTL Medical Montenegro u predmetu koji je protiv firme Lekić pokrenula srbijanska firma Sinofarm. Lekić je osumnjičena i u drugoj istrazi u vezi nabavke respiratora ACM812 A koju je protiv nje pokrenulo Tužilaštvo BiH.

PAMTI DATUM TRAMPOVOG GOVORA, A NE ZNA GDJE JE JUČER SIPAO GORIVO

Tužitelj Osmić kazalo je da ukoliko Sud BiH prihvati da Petrović može svjedočiti “onda će to biti presedan”. Treba istaći da je Petrović ranije bio i tužitelj u Crnoj Gori.

Međutim, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić odobrio je da Petrović bude saslušan kao svjedok. Perić je dozvolio Petroviću da naknadno dostavi potvrdu da on ima odobrenje Sanje Lekić da je razriješen čuvanja advokatske tajne, jer je Petrović danas kazao da nije znao da će mu takva potvrda trebati, pa taj dokument nije ni donio.

I Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme “FH Srebrena malina” kazala je Petroviću da je “neobična situacija da se jedan advokat odluči svjedočiti”, a on je kazao da se na to odlučio jer “smatra da može pomoći da se utvrde činjenice zbog istine”.

Inače, advokat Goran Petrović od aprila 2020. godine često je davao izjave za medije u BiH o ulozi firme Sanje Lekić u nabavci respiratora ACM812 A.

Naime, nakon što se u maju 2020. saznalo da je firma BTL Medical Montenegro na čelu s Lekić 14. aprila 2020. godine potpisala s firmom “Shanghai ChangQi Medical Technology Center” ugovor za kupovinu 100 respiratora “ACM812A”, ukupnog iznosa 30 miliona kineskih juana (3,9 miliona eura), a u aneksu tog ugovora je kao krajnji kupac navedena “FH Srebrena Malina”, pod istragom se našla i Sanja Lekić.

Kasnije se ispostavilo da Sanja Lekić ima i ugovor o posredovanju s “Malinom” prema kojem joj je trebalo za usluge posredovanja kod nabavke respiratora za FBiH biti isplaćeno 150.000 eura, ali taj ugovor do danas nije realizovan.

Iako je u ranijim istupima za medije u BiH Goran Petrović govorio isključivo kao pravni zastupnik firme BTL Medical ne ulazeći u pojedinosti u vezi sa respiratorima, danas je ovaj advokat i svjedok u Sudu BiH govorio o mnogim detaljima u vezi sa ovim medicinskim sredstvima, uključujući i cijene, ali i namjenu respiratora ACM812 A.

Petrović je odgovarajući na pitanja advokatice Mirne Avdibegović koja brani Fikreta Hodžića, pojasnio da je on u firmi Sanje Lekić početkom pandemije bio angažiran kao pravni savjetnik, te da je pomagao Lekić nakon što je njena firma pobijedila na tenderu koji je početkom 2020. godine bio raspisan za nabavku 15 respiratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici.

U tom kontekstu Petrović je pojašnjavao kako je u to vrijeme bilo teško doći do respiratora, da su Evropska unija i SAD-e zatvorile svoje granice za izvoz medicinskih sredstava, te da su ostale zemlje bile oslonjene na kupovinu respiratora uglavnom iz Kine Južne Koreje.

Petrović tvrdi da su prema njegovim saznanjima u to vrijeme cijene respiratora vrtoglavo rasle, te da su u roku od nekoliko dana od iznosa primjerice od 19.000 eura dostigle onaj od 25.000 eura, a kasnije su prema njegovim riječima “skakale” i do 49.000 eura.

Premda se Petrović danas nije mogao sjetiti brojnih detalja usko vezanih za njegov angažman u firmi BTL Medical, a o čemu ga je pitao tužitelj Mirza Hukeljić, zavidnu memoriju Petrović je pokazao kada je govorio o javnom obraćanju tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s nabavkom respiratora u SAD-a, pa je kazao “da je to bio 27. ili 28. mart, to je bio petak i nakon toga su cijene počele vrtoglavo rasti”. Zanimljivo je međutim, kada ga je tužitelj Hukeljić pitao o nekim detaljima u vezi s ugovorima koje je sklapao BTL Medical, da je Petrović u jednom trenutku kazao:

“Ja se ne sjećam na kojoj sam pumpi jučer sipao gorivo, a da se toga sjećam”.

Petrović je kazao da je tokom pandemije bio savjetnik i za još jednu crnogorsku firmu, te jednu iz Mađarske, te je navodno preko njihovog menadžmenta bio upućen u cijene respiratora. Na pitanje tužitelja Hukeljića o kojim je firmama riječ svjedok je kazao da nema odobrenje da to otkrije.

Petrović je danas otkrio da je on nakon što je čuo da “Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije traži respiratore ACM812 A i Shangrila 510 S“ preporučio kao dobavljača firmu BTL Medical.

Podsjećamo BTL medical i firma Sinofarm iz Srbije su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 tipa “Shangrila 510S”. Srbijanski Sinofarm je već 30. marta uplatio BTL Medicalu 8,9 miliona eura, kada su respiratori, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine.

Međutim, BTL Medical je nekoliko dana kasnije obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povrat novca. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio “Sinofarmu” 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”.

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

SVJEDOK TVRDI DA JE 200 KOMADA “ACM812 A” U LUCI BAR

Ovaj slučaj je završio pred Privrednim sudom u Podgorici, kada je “Sinofarm” tužio BTL Medical i tražio povrat pet miliona eura, a proces je još u toku.

Petrović je danas kazao da su protiv BTL Medical bile podignute i prijave za zloupotrebe pri ovoj nabavci i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali prema njegovim riječima su obje odbačene, jer je kako tvrdi ovaj svjedok ustanovljeno da je riječ o obligacionom odnosu dviju firmi.

S obzirom na to da je i u Sudu BiH spominjano da je navodno od 200 respiratora koji su bili namijenjeni Srbiji, njih 100 završilo preko “Maline” u BiH, Petrović je to danas kategorički negirao, tvrdeći da je i danas 200 respiratora ACM812 A u luci Bar na carini, jer ih “Sinofarm” iz Srbije ne želi preuzeti.

Petrović je danas pojašnjavao i kako je došlo do kontakta između predstavnika firme BTL Medical, te Fikreta Hodžića i Kristijana Marića, koji je u ovom predmetu pred Sudom BiH bio svjedok Tužilaštva BiH i kojem je dat imunitet.

Petrović tvrdi da je s Marićem u kontakt stupio nakon što su mu ga preporučili “ugledni ljudi” s Kliničkog centra u Podgorici koji su rekli da on može izvršiti transport respiratora koje je Sanja Lekić trebala nakon pobjede na tenderu nabaviti za tu zdravstvenu ustanovu.

Svjedok je kazao da je nakon kontakta s Marićem on obećao da će izvršiti transport respiratora po nalogu BTL Medicala, da je Mariću u te svrhe uplaćeno oko 23.000 eura, ali da on do danas nije izvršio tu isporuku, niti je vratio novac Sanji Lekić, odnosno njenoj firmi.

Zbog neisporučenih tih respiratora, Petrović tvrdi da je BTL Medicalu nanesena šteta od oko 320.000 eura, jer nabavka nije realizovana i Klinički centar u Podgorici je raskinuo ugovor s firmom Sanje Lekić.

Dalje, tvrdi Petrović, Kristijan Marić je BTL Medicalu preporučio firmu Exotrade iz Rijeke na čelu s Bornom Ciceron, koja je mogla nabaviti respiratore navodno za tri dana.

Također, prema tvrdnjama ovog svjedoka Kristijan Marić je putem poruke u WhatsApp grupi u kojoj je bilo više učesnika pitao da li neko može za njegovog poslovnog prijatelja Fikreta Hodžića nabaviti 100 respiratora ACM812 A, nakon čega je početkom aprila 2020. Hodžić dostavio bankovnu garanciju u iznosu od 4,2 miliona eura, tada je potpisan i ugovor, ali je prema Petrovićevim riječima taj prvi ugovor raskinut i bankovna garancija je vraćena.

Petrović tvrdi da je kasnije potpisan novi ugovor, a da je BTL Medical naveden kao kupac iz razloga da bi kako je kazao cijena ostala ista i za “FH Srebrena malina”.

U PRIČI O RESPIRATORIMA SE POJAVIO I AMBASADOR BUKVIĆ

Zanimljivo je da je Goran Petrović danas kazao da Fikret Hodžić firmi u Kini nije htio uplatiti novac sve dok ambasador BiH u Kini nije uspio ući u magacin i vidjeti respiratore.

– Išao je vaš ambasador lično da vidi proizvođača. Prvo ga nisu pustili, a on se zainatio, nije htio napustiti to mjesto dok ne vidi respiratore. Ima i potvrda ili pismo vašeg ambasadora – kazao je Petrović danas odgovarajući na pitanja pravne zastupnice Fikreta Hodžića.

Nije poznato kako Petrović zna šta je radio sada već bivši ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić, a još zanimljivije je da je Bukvića spominjao i Kristijan Marić. Naime kada je svjedočio Marić, on je kazao “da je na molbu Sanje Lekić, Tarik Bukvić, ambasador BiH u Kini napisao i pismo namjere za njenu firmu za nabavku 200 respiratora”.

Ti respiratori su trebali, po Marićevim riječima, biti nabavljeni nakon što se isporuči prvih 100 koji su već stigli u BiH.

Inače, Tarika Bukvića je spominjala i svjedokinja Bahra Džaka, sekretarica premijera FBiH Fadila Novalića koja je govorila o tome da je vidjela nacrt pisma namjere za nabavku respiratora i da su u tom pismu spominjani respiratori ACM812 A.

Ispostavilo se da je Džaka na osnovu tog Bukvićevog pisma namjere, u kojem su umjesto FBiH navedeni BiH i Vijeće ministara, prije nabavke spornih 100 respiratora ACM812 A pripremila novo pismo namjere, ali za FBiH.

Iako za nabavku respiratora ACM812 A nisu znali ni Federalni štab civilne zaštite, niti Vlada FBiH, kao ni Zavod za javno zdravstvo, jasno je da se uvođenjem imena Tarika Bukvića, bivšeg ambasadora BiH u Kini, sada očigledno želi prikazati kako je država BiH bila uključena u nabavku respiratora.

S druge strane, poznato je da su svi svjedoci koji su po prirodi posla trebali znati za ovu nabavku, a koji su svjedočili pred Sudom BiH kazali da su za nabavku čuli tek kada su respiratori stigli na Aerodrom Sarajevo.

Među pitanjima tužitelja upućenim danas Goranu Petroviću posebno je bilo zanimljivo ono tužitelja Mirze Hukeljića, koji je svjedoka pitao, da li mu je poznato da je firma Exotrade s kojom je BTL Medical imala ugovor 27. marta 2020. godine nabavila respiratore ACM812 A po jediničnoj cijeni od 11.900 dolara.

Petrović je kazao da je za to saznao tek nakon godinu i po, te da su mu iz te firme kazali da su ih po toj cijeni “rezervisali i kupili tri mjeseca prije”.

Također, Hukeljić je svjedoka pitao da li zna da je BTL Medical s Exotrade Rijeka potpisao ugovor 30. marta 2020. o kupovini 100 respiratora po cijeni od 2,2 miliona eura, što znači da je jedan respirator ACM812 A u to vrijeme koštao 22.000 eura.

Svjedok je potvrdio da je Exotrade sam i “spontano” ponudio da dostavi BTL Medicalu tu količinu respiratora, te da je firma Sanje Lekić bila u obavezi avansno uplatiti 700.000 eura za tu nabavku, odnosno samo trećinu, a ne cijeli iznos.

Petrović tvrdi da ta isporuka nije izvršena i da do danas Exotrade nije vratio taj novac.

Tužilac Hukeljić je pitao svjedoka da li zna da Exotrade iste respiratore koje je htio njima prodati nabavio za 17.000 eura, na šta je odgovorio da mu to nije poznato.

Svjedok je negirao da ti respiratori imaju ikakve veze s ugovorom sa “FH Srebrena malina” koji je potpisan prvo 7. aprila, a potom raskinut, kao ni sa onim potpisanim s tom firmom 14. aprila 2020. godine.

Petrović je ostao pri tvrdnji da je “FH Srebrena malina” nabavila respiratore direktno od dobavljača iz Kine.

Na Hukeljićevo pitanje kako je Sanja Lekić došla do kompanija u Kini Petrović je odgovorio da su veza u tom poslu bili “poslovni ljudi iz Londona”, a na insistiranje tužitelja da otkrije njihova imena svjedok je kazao da su to Samir Cerić (nekadašnji predsjednik FK Željezničar, op.a) i Edmond Daniel.

Petrović je spomenuo da su posrednici u ovoj nabavci između zainteresiranih strana bili i predstavnici kineske kompanije Mindray.

Tužitelj Hukeljić je konstatirao da je čudno kako je Kristian Marić dužan oko 23.000 eura BTL Medicalu, a da ga nisu tužili ni nakon dvije i po godine od događaja. Kada je Petrović rekao da će ga sada tužiti, Hukeljić je primijetio da će do toga doći tek nakon ovog svjedočenja.

SUDIJI PERIĆU NIJE SPORNO DA SVJEDOK PROVOCIRA TUŽIOCA

I današnje ročište obilježila je rasprava između sudije Branka Perića i tužitelja Mirze Hukeljića.

Već je postalo očigledno da sudiji Periću smetaju gotovo sva pitanja koje tužitelj Hukeljić postavlja ne samo ovom, nego i drugim svjedocima odbrane optuženih. Uzalud je i danas tužitelj Hukeljić pokušao objasniti zbog čega je za Tužilaštvo BiH važno da dođe do nekih odgovora, jer već nakon prvih desetak minuta ispitivanja svjedoka, sudija Perić je izgubio strpljenje i spočitao Hukeljiću “da troši vrijeme”.

Tako je sudija Perić i danas dozvolio svjedoku Petroviću, kao i mnogim drugima da provociraju tužitelja, pa je tako Petrović primjerice tužitelju Hukeljiću između ostalog nakon jednog od pitanja kazao:

“Ja to ne bih ni dijete na ulici pitao”.

Ili kada je Hukeljić spomenuo Petroviću da postoje dokazi o tome da je on s Kristijanom Marićem dogovarao prodaju zaštitnih maski, Petrović mu je na to kazao:

“Kada bih ja ušao u telefon tužioca, svašta bih našao”, pa do primjera da je izbjegavao odgovore uz riječi:

”Uzmite predmet pa pogledajte”, a sudija Perić ga nije čak ni opomenuo.

Povlađivanje svjedoku konstatirao je i sam tužitelj Hukeljić obraćajući se Periću uz riječi “A, ovo dozvoljavate”.

Sudija Perić je strpljivo svjedoku pojašnjavao da prema bh. zakonodavstvu tužitelj ima pravo pokušaja diskreditovanja svjedoka, kao i da ima pravo postavljati sugestivna pitanja.

“Nemojte da vas to uznemirava. Nemojte da reagujete”, kazao je Perić svjedoku.

S druge strane Perić je tužitelju Hukeljiću između ostalog kazao:

“Šta sad filozofirate. Ispitujete ga na način da nećete ništa dobiti. Neću dozvoliti da trošite vrijeme. Gospode Bože, ja moram da znam šta želite postići. Pročitajte nešto”, kazao je Perić Hukeljiću koji je kazao “hvala Vam na pravnoj lekciji”.

Naredno ročište u ovom predmetu bit će održano 16. novembra.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.