Intervju

Ambasador Minasi za Fokus: BiH bi mogla uspostaviti sistem vakcinacije kao u Italiji

NMfoto

Jasno je da bh. vlasti moraju bolje razmjeniti iskustva, znanje, kapacitete. O Bergamu: Premijer Forto želio ukazati na ozbiljnost situacije. Da li bh. stranke žele da zemlja ide u EU ili ne?

U intervjuu za Fokus.ba italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi govorio je o aktuelnoj situaciji u vezi sa nabavkama vakcina, zbog čega vlada problem u cijeloj Evropi. Svakako, katastrofalni potezi bh. vlasti u vezi s nabavkom vakcina samo po sebi nametnulo se kao jedna od tema u intervju s italijanskim ambasadorom.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Minasi je, također, govorio i u situaciji u njegovoj državi, te je odgovorio na niz aktuelnih, a gorućih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Fokus: Kako vi doživljavate aktuelnu situaciju u BiH kada je riječ o nabavci vakcina. Javnost u BiH praktično je na nogama zbog niza poteza vlasti koji demonstriraju nesposobnost kada je riječ o nabavci vakcina. Sada odjednom FBiH npr može nabaviti vakcine, a epidemiološka situacija nikad gora. Dosta je umrlih.

Minasi: Kada je u pitanju nabavka vakcina, cijela Evropa ima stanovitih problema i ta nabavka se ne odvija onom dinamikom kojom bismo svi željeli da ide. COVAX je najveći sistem za rješavanje ovog problema i drago mi je što su počele nabavke putem ovog kanala. Ali, još je važnije da svi mi naučimo nešto novo kod rješavanja ovih problema. Jasno je da bh. vlasti moraju bolje razmjeniti iskustva, znanje, kapacitete. Trenutno se sve zemlje suočavaju sa istim problemima, razlika među nijma je između onih koji poboljšavaju i onih koji pogoršavaju situaciju.

Foto: EU Info centar

Fokus: Kako ste doživjeli izjavu premijera KS Edina Forte koji je situaciju u Sarajevu uporedio s onom što je bila u Bergamu?

Minasi: Bergamo je omanji italijanski grad sa nešto preko 120.000 stanovnika, sjedište provincije u kojoj živi nešto malo više od milion i sto hiljada stanovnika. Svi znamo da je na početku pandemije Bergamo bio jedno od evropskih žarišta i veoma teško pogođen sa preko šest hiljada žrtava u prvom valu. Mislim da je premijer Forto želio ukazati na ozbiljnost situacije. Odluka ograničenja kretanja i zatvaranja ugostiteljskih objekata je bila teška, ali vjerujem da se u ovim okolnostima nema drugog izbora. Zdravlje je najvažnje.

Fokus: Kakva je situacija u Italiji kada govorimo o nabavci vakcina i može li iskustvo Italije biti od koristi BiH odnosno vlastima BiH?

Minasi: Kao što sam već rekao, problemi oko nabavke vakcina pogodili su cijelu Evropu, pa time i Italiju. Svi bismo željeli da se stvari puno brže odvijaju, ali je očigledno da situacija nije tako jednostavna i da smo prisiljeni određene prepreke savladavati u hodu. Ključno pitanje u ovom trenutku u Italiji je transparentnost distribucije vakcina među stanovništvom. Trenutno funkcionira sistem SMS poruka sa terminom vakcinacije, koji se zakazuje u zavisnosti od životne dobi i zdrastvenog stanja. Iskreno se nadam da će i BiH, a posebno FBiH i Kantoni, uspostaviti nešto slično, tako da ljudi mogu znati kako sve funkcionira.

Fokus: Kakav je vaš komentar na političku situaciju u BiH? Ona je, nažalost, i dalje blago rečeno složena. Dosta je nacionalističke retorike, blokada, nepovjerenja… BiH je i po pitanju EU integracija na začelju regiona…

Minasi: Pitanje je jednostavno: da li bh. stranke žele da zemlja ide u EU ili ne? Ako žele, kako kažu, već su poznate reforme koje je potrebno realizirati, kako je napisano u izvještaju Evropske Komisije iz 2019. Je li to moguće? Smatram da jeste, pa svi moraju biti spremni na dijalog i kompromis. U svakom slučaju, situacija gdje se iste stranke svađaju na jednom nivou a saglasne su na drugom, ostajvljajući zemlju bez reformi, nije prihvatliva. Ovo je trenutak za ozbiljan razgovor i prave debate: ne može se više gubiti vrijeme.

Foto: EU Info centar

Fokus: Pratili ste zasigurno situaciju u pravosuđu. Na čelu VSTV-a došlo je do smjene Milana Tegeltije koji je odmah počeo iznositi političke stavove na društvenim mrežama, a nedugo nakon toga je postao savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, dakle politička funkcija. Imamo u bh. pravosuđu i druge primjere koje govore o velikom utjecaju politike. Kako vi na sve ovo gledate?

Minasi: Politika ne smije imati uticaj na pravosuđe. Sudije i tužioci ne smiju biti pod pritiscima ili pod uticajima niti jedne politike. Politika nema šta da traži u pravosuđu. Vladavina prava je neophodna za normalan život i za demokraciju i toga moraju biti svjesni svi, svi građani Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme, i sudije i tužioci moraju dati primjer odgovornosti i sposobnosti i zaslužiti povjerenje građana. Također, smatram da i mediji imaju važnu ulogu, da iznose i pozitivne slučajeve rada pravosuđa, tako da vijesti o sudskom sistemu ne budu samo afere.

Fokus: Kakvi su trenutno odnosi između Italije i BiH? Da li se pripremaju određeni međudržavni sporazumi?

Minasi: Italija je oduvijek snažno podržavala, podržava i podržavat će evropski put BiH. Italija je imala i još uvijek ima važnu ulogu za sigurnost BiH, sa svim onim što doprinosimo kroz EUFOR i saradnjom sa NATO-om. Italija je također drugi trgovinski partner BiH-a i naše firme zapošljavaju oko 12.000 osoba u cijeloj BiH. Što je najvažnje, mi smo prijateljske zemlje: svugdje nailazim na ljude koji su zaljubljeni u Italiju. Zbog toga, Italija želi biti most među ljudima i zajednicima u BiH.

I pored situacije sa pandemijom, naše dvije države rade na rješavanju različitih pitanja od bilateralnog značaja, kao što je npr. Sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola koji je u završnoj fazi.

Pred potpisivanjem su i dva bitna bilateralna sporazuma koji se odnose na saradnju na polju poljoprivrede i suradnju u sferi ekonomije i zaštite okoliša.

Fokus: Matteo Cioffi nedavno je postao novi šef omladinskog pogona FK Sarajevo o čemu ste se i vi kratko očitovali na društvenim mrežama. Pratite li bh. fudbal i mogu li se možda očekivati dodatna pojačanja iz Italije. Šta kažu vaši izvori?

Minasi: Iskreno, dok nisam došao u BiH nisam toliko pratio fudbal. Za mene bi se moglo reći da sam atipičan Italijan. Dolaskom ovdje shvatio sam koliko je taj, i naravno ne samo taj sport, ali fudbal prije svih, snažan most za zbližavanje naših dvaju država. Vaši fantastični fudbaleri koji igraju u italijanskim ligama daju ogroman doprinos našoj bilateralnoj saradnji i odlični su ambasadori BiH u Italiji i svijetu. S druge strane, osim izvanrednih fudbalera, Italija ima i jake stručnjake u mnogim sportovima, pa zašto jedan od njih ne bi došao i ovdje i podijelio svoje znanje sa mladim naraštajima. Zajedno ćemo se truditi da to prisustvo bude izvor novih aktivnosti, tako da možemo okupiti mlade ljude širom BiH u znak sporta.