Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor predsjedniku RS

Ambasador Murphy: Jasno nam je da se Dodik suočava s ozbiljnim problemima

Michael Murphy
Foto: Pixsell
Michael Murphy

Ambasador kaže da je s građanima RS, kako je naveo, uvijek imao prijateljske odnose

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, odgovorio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku (SNSD) nakon što je jučer izjavio da su SAD neprijatelj RS.

Poručio je da SAD nisu neprijatelj RS, niti bilo kome drugom u Bosni i Hercegovini.

“Iako bi gospodin Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika RS, on to ne čini. SAD nisu neprijatelj Srba i stanovnici RS to znaju. SAD nisu nikome neprijatelj u Bosni i Hercegovini. Jasno sam izložio u svom nedavnom intervjuu kako SAD podržavaju i pomažu stanovnike RS. Ponosni smo što smo njihovi partneri i bit ćemo i dalje”, ukazao je Murphy.

Ambasador kaže da je s građanima RS, kako je naveo, uvijek imao prijateljske odnose.

“Ne osjećam se ugroženim od građana Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike RS-a. Zapravo, moji odnosi s narodom RS uvijek su bili topli i prijateljski”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, jasno im je da se Dodik u narednim sedmicama suočava s ozbiljnim i važnim problemima, do kojih dolazi vlastitim djelovanjem, te da nastoji stvoriti krizu kako bi skrenuo pažnju sa svojih nevolja, jer želi izbjeći odgovornost. Murphy je poručio da neće učestvovati u tome.