Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

michael murphy

Ambasador SAD-a sastao sa sa Draganom Čovićem i uputio mu jasnu poruku

michael murphy dragan čović
FOTO: Ambasada SAD/X

“Pozvao sam njega i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji BiH koje stvaraju uvjete za snažan gospodarski rast vođen privatnim sektorom, promiču pomirenje i okončaju ovisnost BiH o ruskom plinu”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, sastao se danas u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Tom prilikom dao mu je jasno iznio da BiH treba okončati ovisnost o ruskom plinu.

“Sastao sam se s Draganom Čovićem i istakao podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH. Naglasio sam zabrinutost SAD-a zbog retorike i postupaka dužnosnika iz Republike Srpske koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i BiH, istaknuo potrebu za učinkovitim, djelotvornim i odgovornim upravljanjem u Federaciji BiH koja koristi svim njenim građanima. Pozvao sam njega i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji BiH koje stvaraju uvjete za snažan gospodarski rast vođen privatnim sektorom, promiču pomirenje i okončaju ovisnost BiH o ruskom plinu”, naglasili su iz Ambasade SAD-a na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Sastanak sa opozicijom

Ranije se Murphy sastao i sa predstavnicima opozicije.

“Ambasador Murphy sastao se danas s čelnicima HDZ-a 1990, HNP-a, HRS-a, HDS-a i Čapljinske neovisne stranke kako bi razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, razgovarali o važnosti jačanja demokratije u BiH i stvaranju uvjeta za snažan gospodarski rast, kao i hitnu potrebu za provedbom reformi potrebnih za napredak u euroatlantskim integracijama BiH” istakli su iz Ambasade SAD-a u BiH.