BiH

Sarajevo

Ambasador Sattler i mladi aktivisti zajedno obilježavaju Dan ljudskih prava

09/12/2019

Info centar Evropske unije u BiH u najavi događaja navodi da su ljudska prava, demokratija i vladavina prava osnovni principi Evropske unije

Info centar Evropske unije u BiH i Mreža za izgradnju mira obilježit će Dan ljudskih prava, zajedno s više od 500 osnovaca iz Bosne i Hercegovine.

Šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, ambasadori zemalja članica Evropske unije, predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini istaći će, zajedno s učenicima, značaj poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Info centar Evropske unije u BiH u najavi događaja navodi da su ljudska prava, demokratija i vladavina prava osnovni principi Evropske unije, a poštivanje ljudskih prava preduvjet za države koje teže pridruživanju Evropskoj uniji.

– Evropska unija kontinuirano podržava napore organizacija i institucija usmjerene na osiguravanje zaštite osnovnih ljudskih prava, kroz projekte, inicijative i zagovaračke aktivnosti – navodi se.

Obilježavanje Dana ljudskih prava koji organiziraju Info centar Evropske unije u BiH i Mreža za izgradnju mira bit će održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, s početkom u 11 sati.

Događaj je podrška učenicima, školama i mladim aktivistima širom Bosne i Hercegovine u naporima zaštite ljudskih prava. Tokom događaja bit će uručene i Mirovne nagrade školama koje aktivno doprinose promociji zaštite ljudskih prava, pomirenju i promociji vrijednosti Evropske unije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.