Ambasador Srbije: Radovat ćemo se svakom uspjehu BiH (FOTO)

BiH

Сарајево – пријем у Амбасади Србије

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević poručio je večeras da će se Srbija radovati svakom uspjehu BiH, jer želi da svi građani i narodi zapadni Balkan grade kao zajedničku kuću.

“BiH, kao suseda sa kojim ima bogate kulturne, nacionalne, pa i porodične veze, Srbija posmatra kao partnera u ostvarivanju strateških ciljeva budućeg razvoja, ne samo ove dve zemlje, nego i regiona u celini”, rekao je Vukićević na prijemu u Sarajevu povodom Dana državnosti i Dana vojske Srbije.

On je na skupu u hotelu “Evropa”, koji je organizovao sa izaslanikom odbrane Sašom Nikolićem, zahvalio svim predstavnicima institucija i organizacija, kao i prijateljima u BiH na svesrdnoj podršci koju je imao tokom oba mandata na funkciji ambasadora Srbije u BiH.

“BiH je sa spoljnotrgovinskom razmenom od 1,7 milijardi evra jedan od najznačajnijih partnera Srbije, a Srbija je sa 1,2 milijarde evra jedan od najvećih investitora u BiH”, naglasio je Vukićević.

On je rekao Srni da će diplomatsku karijeru nastaviti u Abu Dabiju, prijestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dan državnosti – Sretenje obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.