Fokus saznaje

Ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a pozvali na brze reforme i izmjene izbornog zakonodavstva

sattler

Evidentno je da se u pismu ne spominje presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” što predstavlja veliki strateški pomak u odnosu na ranija slična pisma kada je u pitanju izborno zakonodavstvo. Ovakav stav svakako korespondira s nedavno obznanjenim stavom Vlade Njemačke koja zagovara provedbu presude “Sejdić-Finci” uz prevladavanje “ etničke podjele države”

Ambasadori Delegacije Evropske unije u BiH, Sjedinjenih Američkih Država i Misije OSCE-a u BiH uputili su danas pismo članovima Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, saznaje Fokus.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

Pismo je upućeno članovima te grupe, iz reda poslanika i delegata iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te Vijeća ministara BiH i to: Borjani Krišto (HDZBiH), Almi Čolo (SDA), Snježani Novaković Bursać (SNSD), Dženanu Đonlagiću (DF), Branislavu Borenoviću (PDP), Damiru Arnautu (NS), Saši Magazinoviću (SDP), Nenadu Stevandiću (SNSD), Munibu Jusufoviću (SBB), Bariši Čolaku (HDZBiH), Sredoji Noviću (SNSD), Josipu Brkiću (HDZBiH), Staši Košarcu (SNSD) i Dževadu Mahmutoviću (SDA).

NE SPOMINJE SE PRESUDA U PREDMETU “LJUBIĆ”

Međunarodni zvaničnici pismo su uputili uoči sutrašnjeg početka rada Interresorne grupe, odnosno prve sjednice ovog tijela. U pismu se posebno apostrofira da su potrebne ograničene ustavne promjene kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija građana kroz rješavanje odluke u predmetu Sejdić i Finci i povezanom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Evidentno je da se u pismu ne spominje presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” što predstavlja veliki strateški pomak u odnosu na ranija slična pisma predstavnika međunarodne zajednice u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo. Naime, ovo je prvi put da se ta presuda ne spominje. Ovakav stav svakako korespondira s nedavno obznanjenim stavom Njemačke vlade u vezi reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojeg je objavilo Vijeće za demokratizaciju mira (DPC) .

Podsjećamo da je iz Njemačke poslata poruka kako je stav Vlade Njemačke da vodeći politički cilj u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” mora biti da se “prevlada etnička podjela države”, te da bi diskusija o principu “legitimnog predstavljanja”, mogla dovesti do produbljivanja podjela u BiH a samim time dovesti do dodatnih poteškoća za implementaciju presuda.

Pismo upućeno danas iz Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD-a u BiH i Misije OSCE-a, a koje potpisuju ambasadori Johann Sattler, Kathleen Kavalec i Ellen Germain, otpravnica poslova u Ambasadi SAD u Sarajevu prenosimo u cijelosti :

-Uvaženi članovi Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, sa velikim zadovoljstvom konstatujemo vaše imenovanje za članove Interresorneradne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine. Formiranje ove grupe predstavlja važnu prekretnicu u pokretanju dugo iščekivanog institucionalnog procesa za sveobuhvatno rješavanje brojnih nedostataka izbornog okvira, u cilju njegovog usklađivanja s evropskim i međunarodnim standardima.

Ove reforme su utvrđene kao prioritetne u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo, uz isticanje potrebe za temeljnim poboljšanjima zakonodavnog, jednako kao i institucionalnog okvira, kojima se uređuju izborna pitanja, u skladu sa evropskim standardima. Navedeno zahtijeva primjenu preporuka OSCE-a i ODIHR-a, kao i relevantnih preporuka Venecijanske komisije kroz izmjene Izbornog zakona BiH te poboljšanja Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH. Također su potrebne ograničene ustavne promjene kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija građana kroz rješavanje odluke u predmetu Sejdić i Finci i povezanom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava. Očekujemo da će Interresorna radna grupa provoditi temeljit, transparentan i inkluzivan proces usmjeren na poboljšanje Ustava i izbornog zakonodavstva. Sve navedeno bi trebalo biti rezultat duha konstruktivnog dijaloga, uz poštivanje vaših obaveza preuzetih u ime građana BiH za napredak zemlje na evropskom putu.

Neophodna je brza provedba ovih reformi kako bi se omogućilo usvajanje izmjena ustavno-pravnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH najkasnije do kraja ove godine.

Pozivamo na brzo usvajanje Poslovnika Interresorne radne gupe kako bi se omogućili učinkoviti, djelotvorni i transparentni uslovi za njeno funkcionisanje. Poslovnik bi trebao sadržavati sve bitne elemente neophodne za definisanje dinamike i obima rada Interresorne radne grupe, odgovarajuće procedure i rokove, učešće i konsultacije sa svim nadležnim institucijama i drugim relevantnim akterima, kao i podršku relevantnih stručnjaka. Imajući na umu da je već maj mjesec, potrebno je težiti konstruktivnim sastancima jednom sedmično.

UČEŠĆE CIK-a U RADU GRUPE

Premda članstvo u Interresornoj radnoj grupi sada uključuje predstavnike opozicionih stranaka, stava smo da bi diskusije o ključnim aspektima izbornog procesa trebale biti sveobuhvatne i transparentne te preporučujemo da uzmete u obzir prijedloge koje trenutno razrađuje Centralna izborna komisija BiH. Učešće Centralne izborne komisije BiH u Interresornoj radnoj grupi će biti presudno za provođenje bilo kakvih promjena u izbornim procedurama uoči izbora 2022. godine, kao i ispunjavanje standarda ODIHR-a. Venecijanska komisija, OSCE/ ODIHR i eksperti EU-a podržavat će Interresornu radnu grupu u radu u svakom trenutku, kako bi osigurali poštivanje evropskih i međunarodnih standarda, te principa OSCE-a/ODIHR-a i GRECO-a.

Naša podrška vašem radu i realizaciji zadatka je nesporna. Stoga se radujemo redovnom dijalogu s vama po svim relevantnim pitanjima i predlažemo da se naš prvi zajednički sastanak održi ovog mjeseca. Želimo vam uspješan početak prve sjednice Interresorne radne grupe i radujemo se prilici da iz prve ruke od vas saznamo više o vašem planu rada i dinamici- navodi se u pismu Delegacije EU, Misije OSCE-a i Ambasade SAD-a u BiH upućenom članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.